En ple debat sobre la necessitat d'administrar una dosi de reforç, ja aprovada en alguns països com Israel, Alemanya o França, la companyia Johnson & Johnson ha presentat un estudi que conclou que, a partir de les dades obtingudes, podria ser aconsellable l'administració d'una segona dosi del seu fàrmac Janssen. El que s'ha observat és que una dosi de reforç d'aquesta vacuna genera un augment ràpid i sòlid dels anticossos d'unió a la proteïna S. De fet, tant és així que la resposta immunitària que produeix és nou vegades més gran que la que té lloc 28 dies després de la vacunació d'una sola dosi de Janssen.

Així doncs, una segona dosi de Janssen reforça la resposta d'anticossos i l'estratègia que Johnson & Johnson preveu estudiar amb les autoritats sanitàries és la possible administració d'una dosi de reforç quan hagin transcorregut vuit mesos o més de la vacunació principal d'una sola dosi.

Per què vuit mesos?

Aquest anunci de Johnson & Johnson sobre la seva vacuna Janssen arriba després d'un estudi exhaustiu sobre el funcionament d'aquest fàrmac. El mes de juliol, la companyia va fer públiques les dades preliminars d'aquest treball de camp i que van aparèixer a la revista New England Journal of Medicine. El que aleshores es posava de manifest és que la resposta d'anticossos neutralitzants que proporcionava la seva injecció, amb una única dosi, era forta i persistent fins vuit mesos després d'haver rebut la vacuna.

Donat aquest període de vuit mesos que va sorgir de les dades obtingudes, van començar a examinar la possible necessitat d'una dosi de reforç per millorar la resposta immunitària. El pas que es va emprendre va ser un assaig amb persones que prèviament ja havien rebut una dosi de Janssen i el que ara expliquen és que els resultats indiquen que la dosi de reforç produeix un increment ràpid i sòlid dels anticossos, fins al punt que aquesta resposta és nou vegades més gran que la generada 28 dies després de la vacunació amb una sola dosi.

Aquests augments s'han percebut, especialment, en els participants que tenen entre 18 i 55 anys, mentre que en el cas de la població de 65 anys o més, aquesta resposta per la dosi de reforç ha estat més baixa.

Una vegada s'ha efectuat aquest estudi, des de la companyia expliquen que han determinat que "una sola dosi de la nostra vacuna contra la covid-19 genera una resposta immunitària forta i sòlida que és duradora i persistent durant vuit mesos" i que, amb les dades a la mà, observen que "una dosi de reforç de la vacuna de Johnson & Johnson contra la covid-19 augmenta encara més la resposta d'anticossos entre els participants de l'estudi que havien rebut prèviament" la vacuna de Janssen.

Per això, el director d'Investigació i Desenvolupament de Janssen, Mathai Mammen, trasllada que estan "desitjant avaluar amb les autoritats sanitàries una possible estratègia per a la nostra vacuna, administrant una dosi de reforç vuit mesos o més després de la vacunació principal d'una única dosi". Asseguren que estan en contacte per aquesta qüestió amb l'Agència Europea de Medicaments i amb l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units, entre altres.

 

Imatge: Vial de la vacuna de Janssen de la companyia Johnson & Johnson. ACN.