La doctora Magda Carlas, especialista en dietètica, nutrició i membre de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, ens ajuda una setmana més amb els seus consells per tenir una vida més sana. Avui ens parla d'una sèrie d'aliments que hem d'intentar evitar si no volem estar més tristos. Sí, tal com ho sentiu: hi ha dietes que tenen la curiosa i desagradable qualitat d'augmentar la tristesa, i en aquests temps que corren en els quals el coronavirus i la incertesa sobre què passarà demà ja provoquen més d'un disgust, convé evitar-les si aquest estiu volem encarar-lo amb alegria.

Quan parlem "dietes de la tristesa" ens referim, sobretot, a pautes exageradament dràstiques basades en ingerir menys de 1200kCal al dia i que ens poden deixar en un estat apàtic i apagat. Com més gana tinguem, de més mal humor estarem. Segur que coneixeu a algú que diu: "Estic fent una dieta on no menjo carbohidrats; ni pa, ni pasta, ni patates, només verdura, peix i carn blanca". Doncs bé, aquest algú estarà de mal humor. Els carbohidrats, si no n'abusem, són beneficiosos, ja que ens aporten energia i aporten glucosa a les nostres neurones.

Què més afecta el nostre humor? Els nivells baixos de glucèmia. I quan tenim nivells baixos de glucèmia? Quan entre àpat i àpat passen cinc, set o nou hores. "Jo per aprimar-me esmorzo poquet a quarts de vuit i ja no menjo res fins passades les tres!". Segur que heu sentit a algú dir alguna cosa així, oi? Doncs no ho dubteu: en arribar al migdia estarà de mala lluna, ja que els seus nivells de glucèmia seran baixos. Per cert, sabeu què ens recorda també la doctora Carlas? Que l'alcohol és un dels principals disminuidors de la glucèmia.

Fer exercici, dormir bé, reposar les hores al dia que toca per tal que l'organisme es recuperi i menjar aliments rics en magnesi i P6, com el plàtan o els cereals. Intestí i cervell estan lligats, per tant si volem gaudir d'un bon estat d'ànim, aquests consells poden ser un bon punt de partida.

 

La doctora Magda Carlas és llicenciada en Medicina i Cirurgia, té un postgrau de Dietètica i Nutrició i un màster en Ciències dels Aliments per la Universitat de Farmàcia i Nutrició de Barcelona. Actualment forma part del departament de nutrició de la Clínica Eugin de Barcelona. Combina la seva feina diària a la clínica amb la divulgació mèdica i nutricional.

Va publicar el seu primer llibre el 1998, Alimentarse bien al ritmo de hoy (Plaza & Janés), i des de llavors ha fet altres publicacions: Cena conmigo esta noche (Plaza & Janés), Pasando de dietas (Plaza&Janés), Come conmigo en Barcelona (Plaza& Janés), 12 sopars per quedar bé (Ed. 62), 12 cenas para sentirse mejor (Ed. 62), Quítate un peso de encima, Capricis de Barcelona (Ara ed.), Barcelona Temptations (Ed. Viena), Cómo sobrevivir al menú diario de restaurante, Ahora te toca a ti (Planeta ed), No t’ho empassis (Columna), Caprichos sanos (Ed. 62), Inteligencia Nutricional (Plataforma editorial), El chef en casa (Planeta), Más claro que el agua (Edtorial Amat) i La dieta puede esperar (2019, Cúpula).

Magda Carlas és consultora de nutrició per diversos mitjans de comunicació, forma part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i és una ferma defensora de la gastronomia sana.