La doctora Magda Carlas, especialista en dietètica i nutrició i membre de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, un dia més ens ajuda amb els seus consells a tenir una vida més sana. Avui ens explica per què a vegades hi ha dietes que no donen el resultat esperat o, més ben dit, quins poden ser els errors més comuns que provoquen que una dieta fracassi.

Que una dieta tingui millors o pitjors resultats depèn de molts factors. Evidentment, del grau de compromís i rigidesa que mostrem amb la dieta, però també de l'exercici que fem, del nostre estil de vida, de la nostra genètica o de la nostra edat. Què fem malament, doncs? Molt sovint primem més la qualitat que la quantitat dels aliments, però la realitat és que en una dieta la dosi dels aliments és un factor crucial: no és el mateix dinar un plat de 80g de macarrons integrals amb un rajolí d'oli d'oliva verge extra que, en canvi, dinar un platàs de 160g amb 10cl d'oli d'oliva verge extra. 

Un dels altres problemes més comuns és la irregularitat diària de la dieta provocada per aquest desgavell de quantitats. A què ens referim? A quan ens cenyim estrictament a menjar poc per esmorzar o dinar i, en canvi, a mitja tarda comencem a intentar pal·liar la gana menjant quantitats que gairebé doblen les que havíem ingerit en els àpats matinals. Conclusió? Castigar-se al matí i atipar-se a la nit no serveix de massa, si volem cenyir-nos a una dieta. L'altre gran error esdevé quan arriba el cap de setmana. Serveix d'alguna cosa fer una bona dieta de dilluns a divendres i, de cop, passar-se el cap de setmana dinant o sopant fora de casa? Evidentment que no, igual com no serveix de gaire passar-se la setmana bevent cafè amb sacarina o suc de taronja sense sucre i, en arribar el dissabte a la nit, beure's dos gintònics o encadenar dues cerveses seguides el diumenge a la platja.

diet pixabay

La qualitat dels aliments és important en una bona dieta, però encara ho és més la quantitat del que ingerim

La doctora Magda Carlas és llicenciada en Medicina i Cirurgia, té un postgrau de Dietètica i Nutrició i un màster en Ciències dels Aliments per la Universitat de Farmàcia i Nutrició de Barcelona. Actualment forma part del departament de nutrició de la Clínica Eugin de Barcelona. Combina la seva feina diària a la clínica amb la divulgació mèdica i nutricional.

Va publicar el seu primer llibre el 1998, Alimentarse bien al ritmo de hoy (Plaza & Janés), i des de llavors ha fet altres publicacions: Cena conmigo esta noche (Plaza & Janés), Pasando de dietas (Plaza&Janés), Come conmigo en Barcelona (Plaza& Janés), 12 sopars per quedar bé (Ed. 62), 12 cenas para sentirse mejor (Ed. 62), Quítate un peso de encima, Capricis de Barcelona (Ara ed.), Barcelona Temptations (Ed. Viena), Cómo sobrevivir al menú diario de restauranteAhora te toca a ti (Planeta ed), No t’ho empassis (Columna), Caprichos sanos (Ed. 62), Inteligencia Nutricional (Plataforma editorial), El chef en casa (Planeta), Más claro que el agua (Edtorial Amat) i La dieta puede esperar (2019, Cúpula).

Magda Carlas és consultora de nutrició per diversos mitjans de comunicació, forma part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i és una ferma defensora de la gastronomia sana.