Fa 30 anys, un 22 de desembre de 1993, es va estrenar 'Philadelphia', una apassionant pel·lícula que abordava els prejudicis i les injustícies a què havien d'enfrontar-se les persones amb el VIH en la dècada dels 90. D'aquell film que va portar al seu protagonista, Tom Hanks, a guanyar el seu primer Òscar, la realitat del VIH ha canviat vertiginosament.

Els avenços mèdics han transformat el significat d'aquesta infecció: de sentència de mort a malaltia crònica i manejable. Encara que, en el camp social, el progrés no hagi estat tan notable.

El Dia Mundial de la Sida, a fi de donar suport a les persones amb el VIH i recordar les que han mort per malalties relacionades amb la sida, fa patent la realitat a què, encara avui, s'enfronten les persones amb el virus. Sobretot, quan s'estima que, a tot el món, es diagnostiquen cada any 150.000 milions de nous casos, 3.000 d'ells al nostre país.

Diagnòstic

Al voltant de 150.000 persones viuen amb el VIH a Espanya, de les que a prop del 7,5% no està diagnosticada. Gairebé la meitat d'aquests diagnòstics són tardans, la qual cosa implica que els pacients es trobin en pitjors condicions i l'abordatge i maneig de la infecció sigui bastant més complex.

En aquest sentit, és fonamental impulsar les estratègies de diagnòstic per aconseguir, d'una banda, que les persones amb el VIH puguin ser tractades abans i aconseguir un millor estat de salut i, per un altre, que hi hagi menys transmissió del virus. Sota aquestes finalitats, iniciatives com Deja la teva Empremta són clau. Un exemple de projecte que, desenvolupat per la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències i Gilead, ha permès detectar més de 1.200 nous casos en els últims 2 anys i ha reduït el temps de diagnòstic d'un mes una setmana; evitant així 4.500 nous contagis. Per a això, s'ha realitzat més de 100.000 serologies a més de 120 hospitals de la geografia espanyola.

És evident que els avenços aconseguits en tractaments antiretrovirals són indubtables, però l'eficàcia en el control virològic no ha de ser l'únic criteri en la cura de les persones amb el VIH, que continuen enfrontant-se a interrogants que cal abordar per garantir una millor qualitat de vida.

I és que, encara que s'han fet grans passos a nivell mèdic, en l'aspecte social no s'ha millorat tot el que es deuria. Segons l'estudi de 'Creences i actituds de la població espanyola cap a persones amb el VIH 2021', gairebé el 20% dels espanyols evitaria el contacte amb una persona amb el VIH i un 10% assegura que no tindria relació de cap tipus.

Unes afirmacions que són presents en la nostra societat i per les quals, quan una persona rep la confirmació del seu diagnòstic, entra en una espiral de preocupacions, dubtes i incerteses on el sentiment de culpa és omnipresent.

És en aquests moments quan s'adverteix necessària una xarxa de suport que permeti reduir aquest vertigen i impacte psicològic que comporta el positiu. Així s'aconseguirà, a més, eliminar els falsos mites, animar l'entorn familiar i assegurar una vida saludable amb una correcta adherència al tractament. És aquí on les ONGs juguen un paper crucial. Associacions com Adhara, per exemple, porten més 9 anys realitzant el Programa de Parells, un projecte d'educació en salut entre iguals. Persones amb el VIH prèviament formades específicament i professionalment acompanyen i proveeixen de suport a altres persones amb l'esmentada infecció a fi de brindar un millor benestar emocional, físic i social.

Gràcies a aquest suport, s'han pogut desenvolupar intervencions en funció de la situació que en travessi cada un, sense por dels possibles prejudicis. Exemple d'això són dubtes recurrents en els inicis, com si és possible tenir una relació sexual o sentimental estable i, fins i tot, el tenir fills sense el VIH.