Catalunya ha detectat dos casos de xarampió les últimes setmanes. El primer cas és el d’un jove resident a Catalunya però que es va contagiar fora. No està vacunat i va viatjar a l’estranger durant el període d’incubació. No va tenir complicacions i actualment es troba asimptomàtic. Ara com ara no es té coneixement de casos secundaris, segons ha informat l’Agència de Salut Pública. El segon cas és el d’un infant resident a Catalunya que va iniciar els símptomes fora d’Espanya. El seguiment indica que en aquests moments es troba bé.

En el primer cas, es va recomanar l’aïllament domiciliari i l’actualització del seu estat vacunal. Es van revisar i actualitzar els calendaris vacunals dels contactes familiars durant el viatge, així com els dels professionals sanitaris i pacients de la sala d’espera i de la sala d’urgències on el van atendre. Es va notificar el cas al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, al Centre Nacional d’Epidemiologia i a Sanitat Exterior per al seguiment i actuacions de les persones que hi van estar en contacte durant el viatge.

L'OMS necessita "una resposta ràpida"

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) necessita "una resposta ràpida" davant el brot de xarampió registrat el 2023, que ha provocat més de 58.000 casos a 41 dels 53 estats membres de la Regió d'Europa i Àsia Central, dels quals gairebé la meitat van ser notificats en nens menors de cinc anys. El director regional de l'OMS per a Europa, el doctor Hans Henri P. Kluge, subratlla que a causa de l'elevada proporció de casos de xarampió en nens, “els sistemes de salut a la Regió Europea de l'OMS s'han de posar al dia per arribar ràpidament a l'1,2 milions de nens que no van rebre la vacuna contra el xarampió entre el 2020 i el 2022 mentre continuen amb la immunització”.

"A mesura que el virus continua propagant-se a moltes parts de la regió, la detecció i resposta oportunes al brot continuen sent fonamentals per evitar-ne una escalada més gran i assegurar el progrés de la regió cap a l'eliminació d'aquesta malaltia altament contagiosa", detalla el doctor Hans Henri P. Kluge. Segons exposen des de l'OMS, les últimes xifres del 2023 representen un augment en comparació amb els tres anys anteriors i un risc per a qualsevol persona de la regió que no estigui protegida. "És evident que calen esforços sostinguts per evitar que els casos de xarampió continuïn augmentant aquest 2024", detallen.

Missatge de tranquil·litat des de Brussel·les

Per la seva banda, la comissària de Salut, Stella Kyriakides, defensa que hi ha vacunes "segures i eficaces" per fer front a l'increment "preocupant" de casos, per la qual cosa anima els europeus a assegurar-se que estan al dia amb la cartilla de vacunació. "La tendència a l'alça dels casos de xarampió a Europa és preocupant", deia la comissària xipriota a mitjan febrer, abans d'advertir que és una malaltia "extremadament contagiosa" que pot comportar "complicacions greus", sobretot en nens i persones vulnerables. Amb tot, Kyriakides subratlla que "la bona notícia és que es tracta d'una malaltia que es pot evitar mitjançant la vacunació" i que hi ha "moltes vacunes segures i eficaces" que estan disponibles a la Unió Europea.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!