Una nova amenaça de pandèmia arriba a conseqüència de la crisi climàtica. Els científics alerten que el desglaç del permagel àrtic podria alliberar tota mena de virus antics congelats i desencadenar un important brot de malalties totalment desconegudes. No es tracta d'una alerta que se centri només en teories, diversos investigadors ja han aïllat soques d'aquests microbis anomenats de Matusalem, o virus zombi. Tot plegat, posa en alerta els experts que pateixen per una nova emergència medica global, aquest cop no per un virus nou, sinó per fantasmes del passat que s'han conservat durant mil·lennis sota el permagel àrtic. 

"En aquests moments, les anàlisis de les amenaces pandèmiques se centren en malalties que podrien sorgir a les regions del sud i després estendre's cap al nord. Per contra, s'ha prestat poca atenció a un brot que podria sorgir a l'extrem nord i després viatjar al sud, i crec que això és un descuit", ha afirmat al The Guardian el genetista Jean-Michel Claverie, i ha afegit: "Hi ha virus allà dalt que tenen el potencial d'infectar humans i iniciar un nou brot de malaltia". 

El 2014, Claverie va dirigir un equip de científics que van aïllar virus vius a Sibèria i van demostrar que encara podien infectar organismes unicel·lulars, tot i que havien estat enterrats al permagel durant milers d'anys. "Els virus que vam aïllar només van poder infectar les amebes i no representaven cap risc per als humans. Tot i això, no implica que altres vius, actualment congelats, no puguin desencadenar malalties en humans. Hem identificat traces genòmiques de poxvirus i herpesvirus, que són patògens humans coneguts", ha detallat Claverie. Altres investigacions a la zona han trobat diversos virus, sent la una de les mostres de virus més antigues de fa 48.500 anys. 

Que fer davant aquesta amenaça? 

 "Si ens fixem en la història dels brots epidèmics, un dels factors clau ha estat el canvi en l'ús del sòl. El virus Nipah es va propagar per ratpenats fruiters que van ser expulsats dels seus hàbitats pels humans. De la mateixa manera, la verola del mico s'ha relacionat amb l'extensió de la urbanització a l'Àfrica. I això és el que estem a punt de presenciar a l'Àrtic: un canvi complet en l'ús del sòl, i això podria ser perillós", alerta la viròloga Marion Koopmans.

Per mitigar el màxim possible aquesta amenaça imminent que descriure Koopmans, els científics han començat a organitzar una xarxa de controls de l'Àrtic per indicar els primers casos d'una malaltia causa per microorganismes. És a dir, fer un control exhaustiu i permanent de la regió. A més, es proporcionaria una quarantena i tractament mèdic per les persones infectades, per contenir l'expansió. La clau: contenir i actuar ràpidament davant aquesta nova amenaça.

 

 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!