Quan es diagnostica un càncer sempre és un dur cop al si de qualsevol família, però el cop és molt més dur si l'afectat és un nen. Encara que la xifra que es doni mai serà prou bona, és important ressaltar que la major part dels tumors diagnosticats en menors de 20 anys tenen bon pronòstic. Aquesta afirmació ve avalada per les dades de les quals disposa el servei de Vigilancia Epidemiológica del Cáncer de la Comunitat de Madrid.

Concretament, amb dades recollides de 2015 a 2018, un total de 993 casos, la supervivència global a 5 anys dels pacients amb un diagnòstic de tumor maligne, va ser d'un 85,92%.

Tipus de càncer més freqüents en nens i adolescents

Segons les dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE), corresponents a l'any 2021, els diferents tipus de càncer van ser la principal causa de mort en el grup d'edat entre 1 i 14 anys (més d'un 32,2%) seguit de les causes externes. I la segona en les persones de 15 a 39 anys després de les causes accidentals.

Segons les dades de l'INE de 2021, els diferents tipus de càncer van ser la principal causa de mort en el grup d'edat entre 1 i 14 anys

Quant als tipus de càncer, des de l'Asociación Española Contra el Cáncer (AECC) estableixen dos grans blocs. D'una banda, les malalties hematològiques, leucèmies i limfomes. I per un altre, diversos tipus de tumors sòlids; entre ells els tumors del sistema nerviós central, els neuroblastomes, els retinoblastomes i els osteosarcomes.

llaç cancer infantil.pg
Foto: Pexels-Tara Winstead

Actualment, el tumor més freqüent en nens i joves és l'osteosarcoma. Afecta els osteoblastos, que són les cèl·lules que participen en la creació de nou teixit òssia, i es presenta més habitualment a ossos llargs, com a fèmur, tèbia i húmer.

Com explica el doctor Joseba Rebollo, oncòleg de Quirónsalud Torrevieja i Quirónsalud Alicante, els "símptomes més freqüents són dolor per debilitat d'aquesta part de l'os, fins i tot fractura i tumefacció de la zona (inflor)".

El tumor més freqüent en nens i joves és l'osteosarcoma

El seu diagnòstic es podria fer amb una simple radiografia, però la ressonància magnètica (RM) ofereix una millor qualitat d'imatge. El diagnòstic definitiu ha de fer-se mitjançant una biòpsia, que confirmi o descarti les sospites.

El tractament més habitual de l'osteosarcoma, explica el doctor Rebollo, consisteix en cirurgia i quimioteràpia, utilitzades de forma combinada. A poc a poc, ja que molts tractaments estan en fase d'investigació, van jugant un paper més important la immunoteràpia i les teràpies dirigides.

Causes del càncer infantil

L'etiologia del càncer en nens, és a dir, el que ho causa, és en molts casos desconeguda. Els factors de risc, en tot cas, es poden dividir en tres categories: genètics, ambientals i microbiològics. La major part dels casos de càncer infantil semblen deure's a alteracions en l'ADN, que poden ser hereditàries o una mutació adquirida (durant la vida).

pediatre / Pexels
Foto: Pexels

El doctor Luis Madero, cap del Servicio de Oncohematología del Hospital Infantil Niño Jesús y del Hospital Universitario Quirónsalud Madrid, explica que en adults el càncer es relaciona amb la mutació genètica cel·lular deguda a mals hàbits, factors ambientals i el propi envelliment. En nens no hi ha aquests factors inherents al pas del temps.

Símptomes del càncer en nens i adolescents

Òbviament, cada tipus de càncer tindrà associats una sèrie de símptomes característics. Per exemple, com s'ha exposat, els de l'osteosarcoma són bastants específics: dolor o tumefacció als ossos. Una cosa similar passa si parlem del retinoblastoma, on tots els símptomes estan relacionats amb el propi ull; el més habitual és la leucocòria, popularment conegut com a "reflex a ull de gat", que consisteix en un reflex blanquinós que s'aprecia en les fotografies.

Cada tipus de càncer té uns símptomes determinats. Per exemple, els de l'osteosarcoma són bastants específics: dolor o tumefacció als ossos

En el cas de la leucèmia és freqüent l'aparició de dolor ossi o articular. També ens ha d'alertar l'aparició d'hematomes i hemorràgies, a causa de la trombocitopènia. Altres símptomes d'aquesta malaltia hematològica estan relacionats amb l'anèmia, com per exemple fatiga, pal·lidesa, taquicàrdia, palpitacions, mareig i dispnea.

A més dels esmentats, també existeixen signes i símptomes més inespecífics, que ens poden alertar de la possible aparició d'un càncer pediàtric. Símptomes com ara la pèrdua de pes, mals de cap, nàusees o vòmits, febre recurrent o persistent d'origen desconegut, infeccions constants, fatiga, pal·lidesa o l'aparició d'una massa abdominal.

Com tractar el càncer en nens?

Els tractaments del càncer en nens no són sempre els mateixos que en els adults. Parlem de persones amb una llarga vida al davant, i els teixits del qual i òrgans estan encara en fase de creixement. És per això que l'oncologia pediàtrica és una especialitat en si mateixa.

Un tractament habitual és la cirurgia, amb l'objectiu d'extirpar tot el tumor o la major part possible del teixit cancerós. Per exemple, en el cas del retinoblastoma pot arribar a ser necessari procedir a l'enucleació del globus ocular, és a dir, extirpar l'ull i substituir-lo per un implant.

El tractament habitual per al càncer en nens és la cirurgia

La cirurgia podria ser suficient per tractar un càncer infantil, però en moltes ocasions va a acompanyada d'altres tractaments, com la quimioteràpia o la radioteràpia. En el cas de la radioteràpia podem parlar de la radioteràpia convencional o de la prototerapia.

doctor / Pexels
Foto: Pexels

La teràpia de protons, o prototerapia, utilitza feixos de protons en lloc de feixos de fotons. El doctor Raúl Matute, cap del Servicio de Oncología Radioterápica del Centro de Protonterapia Quirónsalud, explica que el tractament amb protons redueix en gran manera el risc d'efectes secundaris i de segons tumors radioinduïts. Això es deu que amb aquesta teràpia la radiació que arriba a la zona que envolta el tumor és mínima o fins i tot nul·la. Una tècnica, en suma, molt interessant per la seva precisió per al tractament de tumors pediàtrics.

En el cas de les malalties hemato-oncològiques també s'utilitzen teràpies com el trasplantament de progenitors hematopoètics, conegut de forma col·loquial com a trasplantament de medul·la òssia, i la immunoteràpia. Un exemple d'immunoteràpia és la teràpia experimental CAR-T, que com explica el doctor Luis Madero, "consisteix a extreure i redissenyar els limfòcits T del pacient perquè siguin capaços de reconèixer les cèl·lules canceroses i atacar-les".

Els tractaments del càncer en nens no són sempre els mateixos que en els adults

Les teràpies dirigides, que esmentava el doctor Joseba Rebollo en parlar de l'osteosarcoma, consisteixen en medicaments dissenyats per atacar les cèl·lules canceroses sense afectar les sanes. És una teràpia complementària a altres d'esmentades que requereix el desenvolupament d'un medicament específic per a cada tipus de càncer, i fins i tot el seu disseny a mida per a cada pacient, per això moltes d'aquestes teràpies estan encara en investigació.

Al final, el que es busca són teràpies menys agressives, minimitzar les escoles de la pròpia malaltia, però també les dels propis tractaments. Cal recordar que la taxa de supervivència en el càncer infantil és molt alta, i és important garantir la millor qualitat de vida per al pacient després de la curació.