La revista científica Journal of the American Medical Association (JAMA) ha publicat els resultats d'un assaig clínic de fase 3 amb el medicament Donanemab, desenvolupat per la companyia farmacèutica Lilly, que mostra resultats encoratjadors en la lluita contra l'Alzheimer. Segons l'estudi, Donanemab ha demostrat ser capaç de retardar el deteriorament cognitiu en un 35% en comparació amb l'ús de placebo en pacients amb nivells de proteïna tau al cervell de baixos a intermedis. Donanemab pertany a la classe de medicaments coneguts com a anticossos monoclonals, igual que altres dos medicaments recentment aprovats per al tractament de l'Alzheimer, Aducanumab (Aduhelm) i Lecanemab (Leqembi).

En comparació amb Aduhelm i Leqembi, l'estudi mostra que el Donanemab va eliminar de manera més eficient les plaques amiloides i va reduir les concentracions de tau a la sang. No obstant això, no es va observar una reducció significativa de tau en una regió clau del cervell. Aquests resultats són similars als obtinguts amb Leqembi, que va rebre l'aprovació als Estats Units a principis d'aquest mes. L'assaig clínic també va revelar que els pacients que van rebre Donanemab van experimentar un 40 % menys de risc de passar d'un estat de deteriorament cognitiu lleu a demència lleu, o de demència lleu a moderada. De mitjana, la progressió de la malaltia es va retardar entre 4,4 i 7,5 mesos durant un període de 18 mesos.

Aquests resultats han estat rebuts amb entusiasme per part de la comunitat científica i mèdica. En un editorial publicat en la mateixa revista, el director del Centre d'Investigació de l'Alzheimer de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, Gil Rabinovici, destaca que aquests avenços demostren que s'estan produint "progressos significatius" en la lluita contra l'Alzheimer. No obstant això, també assenyala que aquests medicaments són més efectius en les etapes inicials de la malaltia i que seran necessàries altres teràpies per ajudar les persones en etapes més avançades.

Tot i que aquests avenços són prometedors, també s'han identificat alguns riscos associats a l'ús de Donanemab i altres medicaments similars. En particular, s'ha observat l'aparició d'anomalies en les imatges cerebrals, que poden incloure inflamació cerebral i microhemorràgies. En l'estudi, se'n van produir greus en el 3,7 % dels pacients, incloent-hi tres casos mortals. Per mitigar aquests riscos, Rabinovici suggereix realitzar proves genètiques abans del tractament amb anticossos monoclonals, especialment en pacients amb el gen APOE4, que està relacionat amb un major risc d'Alzheimer. A més, es recomana un monitoratge regular amb ressonància magnètica i interrompre el tractament en cas d'aparició d'ARIA.

En general, els experts consideren que aquests resultats són encoratjadors i marquen un pas important en el tractament de l'Alzheimer. S'espera que en un o dos anys, els pacients puguin accedir a una sèrie de tractaments que retardin la progressió de la malaltia. No obstant això, encara es necessita més investigació per comprendre els resultats a llarg termini i determinar el moment adequat per interrompre el tractament en la pràctica clínica.