És molt freqüent que confonguem la grip i el refredat quan ens referim a un d'aquells moments que ens fan romandre al llit, sense gairebé poder fer res més a descansar i recuperar-nos. I és que encara que en la parla popular es faci referència a una o a un altre gairebé indistintament, la grip i el refredat són dues malalties diferents que convé saber distingir. Entre altres coses, perquè així sabrem a què ens estem enfrontant en cada cas.

Encara que els dos tenen el seu origen en un virus, aquest no és el mateix en ambdós casos. En el cas del refredat la causa sol ser bé el coronavirus o el rinovirus No només són més habituals sinó que poden patir-se diverses vegades en un mateix any. La grip té el seu origen, sobretot, al virus del tipus H1N1, que canvia de tant en tant i que fa que sigui més difícil de predir, a més que les seves conseqüències presentin virulències diferents segons el cas.

Malalta

La grip es presenta amb molta més intensitat que el refredat i provoca una debilitat més gran en qui la pateix, podent produir febre durant uns dies. Així mateix, una altra diferència rau que la grip apareix de sobte, mentre que els símptomes del refredat són graduals. El refredat afecta el coll i el nas, sobretot, i la grip –a més de provocar febre– provoca molt cansament, dolors musculars i calfreds. Finalment, una grip pot durar uns deu dies de mitjana i, tanmateix, el refredat desapareix normalment abans.

Ara, una nova investigació duta a terme per científics de la Universitat de Glasgow, ha publicat els resultats d'haver examinat milers de registres de malalties i la conclusió principal del qual és que existeix una forta evidència que els virus que causen el refredat i la grip interactuen entre si i també interfereixen entre ells. De tal manera que aquesta interacció entre un i un altre, provocaria que tenir grip previngués o retardés que aparegués un refredat, i viceversa.

La investigació

Per veure si hi havia evidència estadística de l'esmentada interacció, els investigadors van analitzar les dades de 9 anys, cobrint 44.230 casos d'una malaltia respiratòria en la qual cada persona es va sotmetre a proves per detectar 11 grups de virus. Els científics van concloure que els virus probablement interactuen d'una manera que fa improbable que algú mostri símptomes de més d'una infecció alhora.

Virus

Si els investigadors fossin capaços en el futur de comprendre millor aquesta interacció, podria obrir la porta a possibles noves vacunes o tractaments que, per exemple, imitessin la forma en què un virus del refredat evita la grip. Així, es podrien retardar les infeccions virals o prevenir-les per complet i que el nostre dia a dia no estigués tant en mans dels virus que tants patiments o baixes per malaltia porten al cap de l'any.