Una nova investigació duta a terme per científics del Cim (Centre d'Investigació Mèdica Aplicada) i de la Clínica Universitat de Navarra han identificat un mecanisme antitumoral dels fàrmacs epigenètics –que canvien l'epigenètica de la cèl·lula tumoral i són capaços que es torni a semblar al teixit sa- que promou la mort cel·lular en diversos tipus tumorals.

Es tracta d'un treball molt important que ha estat portada de l'últim número de Cancer Discovery, revista científica d'excel·lència en l'àmbit de la investigació en oncologia.

Tal com explica la Universitat, en l'actualitat, les teràpies dirigides a inhibir enzims epigenètics (encarregades de regular la transcripció dels gens) s'han convertit en un tractament estàndard per a pacients amb leucèmia, limfoma i mieloma múltiple. Tanmateix, la seva administració com a agents únics mostra una resposta moderada, per la qual cosa és fonamental entendre els mecanismes d'acció antitumoral per desenvolupar teràpies combinades més efectives i, possiblement, curatives.

Els inhibidors epigenètics reactiven l'expressió de gens normalment silenciats a les cèl·lules tumorals. Entre ells s'inclouen els gens endògens retrovirals, els quals se n'han anat integrat al genoma de les cèl·lules de mamífers i han romàs silenciats durant segles. Després del tractament, les cèl·lules tumorals humanes reaccionen de forma similar a com ho fan davant d'una infecció viral, desenvolupant respostes immunes antivirals que condueixen a la mort del tumor.

Tumor d'ovariEl nou tractament desenvolupa resposta immunes antivirals que porten a la mort del tumor

"En estudis anteriors identifiquem uns fàrmacs inhibidors de dues molècules epigenètiques amb una potent activitat antitumoral. Ara hem descobert que la resposta a la teràpia epigenètica es basa en el reconeixement innat de la cèl·lula tumoral a aquests retroelements, el que consumeix l'energia intracel·lular de forma massiva i promou la mort de les cèl·lules tumorals per mecanismes independents del sistema immune", explica el Dr. José Ángel Martínez-Climent, investigador del Programa d'Hemato-Oncologia del Cim i de la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra, investigador del CIBER de Càncer (CIBERONC) i coordinador de l'estudi.

El treball, realitzat en mostres cel·lulars de pacients amb variats tipus de tumors, descriu que el canvi del metabolisme cel·lular a conseqüència del mimetisme viral sensibilitza als tumors a fàrmacs inhibidors de les proteïnes que controlen la mort cel·lular.

"Aquest nou mecanisme es basa que els gens virals són reconeguts per unes proteïnes (anomenades helicasas), que causen una catàstrofe energètica a les cèl·lules del tumor i comporta la seva mort", apunta el Dr. Vicente Fresquet, membre de l'equip del Cim i codirector de l'estudi.

L'estudi a Cancer Discovery assenyala al metabolisme energètic com a diana principal de les diferents teràpies epigenètiques. Segons el Dr. Martínez-Climent, "demostrem que aquests fàrmacs sensibilitzen les cèl·lules a diversos agents antitumorals que inhibeixen el metabolisme energètic o activen les rutes de la mort cel·lular programada, la qual cosa obre un nou i ampli camp en la investigació oncològica."

Una conclusió del treball indica que les combinacions terapèutiques que inclouen fàrmacs epigenètics són molt efectives a nombrosos tumors, independentment de les seves característiques histopatològiques i genètiques. "Possiblement, l'àmplia varietat de càncers tan diferents que responen a una mateixa teràpia sigui l'aspecte més fascinant del treball", afirma Martinez-Climent. "De fet, comencem treballant en un tipus de tumor, però vam anar observant que els resultats eren extensibles a la majoria de càncers humans".