L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha declarat un brot de verola del mico a la ciutat, amb sis casos detectats entre juliol i agost. Des de l'ASPB recorden que en detectar un nombre de casos concret per a determinades malalties transmissibles ja es considera un brot. En aquest context, es comunica a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat i s'informa al sistema sanitari per millorar-ne la detecció. "És un procediment habitual", afirmen des de l'ASPB. Segons publica El Periódico, els sis casos identificats estarien desvinculats entre ells, però es treballa amb la hipòtesi que ja hi ha transmissió comunitària. 

En declaracions a RAC1, el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Generalitat, Jacobo Mendioroz, ha assenyalat que les possibilitats que es produeixi un brot com el de l'estiu passat "són molt remotes" i ha confirmat que dels sis casos, quatre s'han detectat a l'agost. 

A finals de setembre del 2022, a Catalunya s'havien confirmat més de 2.000 casos de verola del mico i s'havien administrat gairebé 9.700 vacunes en diversos centres repartits arreu del territori. Segons l'ASPB en els brots detectats l'any passat la transmissió més probable va ser el contacte íntim amb parelles sexuals. 

Com es transmet?

La verola del mico és una zoonosi (malaltia que es transmet d'animals a éssers humans) poc freqüent. És causada per un virus del gènere Orthopoxvirus, de la família Poxviridae, anomenat MPXV (per les sigles en anglès de Monkeypox virus). Produeix símptomes similars a la verola, erradicada l’any 1980, però menys greus, com ara febre, mal de cap, dolors musculars i erupció a la pell. La majoria de les persones afectades es recuperen en un període d’entre 2 i 4 setmanes. Els casos greus solen ocórrer amb major freqüència entre els nens, embarassades, adults joves i persones immunocompromeses i estan relacionats amb el grau d'exposició al virus i la vulnerabilitat de la persona.

La infecció es va descobrir per primera vegada l'any 1958 quan es van produir dos brots d'una malaltia similar a la verola en les colònies de micos en captiveri per a la recerca. El primer cas en humans es va registrar el 1970 a la República Democràtica del Congo i des d’aleshores fins a l’any 2023, la malaltia s’ha estès a 111 països dels 5 continents. La major part dels casos es concentren als Estats Units, Brasil, Espanya, França, Colombià, Mèxic, Perú, Regne Unit, Alemanya i el Canadà.