Gairebé dos anys després de la declaració de l'estat d'alarma per l'esclat del coronavirus, la nova normalitat sembla més a prop que mai. Després d'una onada amb rècord de contagis mai vistos però que no han tingut una saturació als hospitals com a conseqüència, sembla que lentament tornem a la vida abans de la covid. També les festes populars i patronals. Una de les més multitudinàries d'arreu de l'Estat és la celebració de Sant Fermí a Pamplona, que cada any reuneix a milers de persones als carrers de la ciutat durant tota una setmana d'"encierros". Aquestes festes es van haver de suspendre el 2020 i el 2021, però sembla que la situació actual podrà permetre que aquest 2022 sigui el retorn de Sant Fermí, com d'altres festes tradicionals multitudinàries. Així ho ha avançat l'alcalde de la ciutat, Enrique Maya, que assegura que l'equip municipal "treballa de valent" en la programació de les festes d'enguany, "donant per fet que hi haurà Sant Fermí". A més, ha detallat que hi haurà alguns elements especials "mai vistos fins ara". 

En aquest sentit, Maya ha assegurat que s'està fent feina amb diferents possibilitats amb la intenció que hi hagi "quelcom singular, especial que no s''hagi vist fins ara", després que els veïns de la ciutat s'hagin quedat sense festes durant dos anys consecutius per la pandèmia. La Taula General dels Sanfermines es va reunir ahir dimarts i l'alcalde n'ha fet una valoració molt positiva: "Hi va haver un molt bon to en totes les intervencions, vam estar reunits durant més de dues hores i això significa que hi havia moltes ganes de fer aportacions i tractar temes". També ha destacat que hi havia "acceptació o consens en gairebé tot". 

La presidenta, a favor 

Per altra banda, Maya ha insistit en declaracions als mitjans en la seva intenció d'assolir un "consens polític" entre els grups municipals de l'ajuntament per decidir "per consens" a la persona que llenci el "chupinazo" dels Sanfermines del 2022, en comptes de la fórmula actual en què la ciutadania vota entre diversos candidats. El batlle ha reiterat que considera que aquest sistema és inadequat, apostant per l'acord polític: "Els regidors representem, cadascun des de la seva ideologia, a una part de la societat", ha defensat. 

L'alcalde de la capital navarresa no ha estat l'únic polític de la regió que s'ha mostrat a favor de la celebració de les festes patronals aquest mes de juliol. També ho ha fet la presidenta del Govern de Navarra, María Chivite, que ha manifestat en les últimes hores que espera que la situació epidemiològica permeti que el 2022 se celebri Sant Fermí. Així, Chivte ha esperat que la situació epidemiològica sigui "favorable" i que es puguin celebrar les festes. "Mentalment, ens anirà bé", ha remarcat. 

L'avís de Mitjà 

Mentre que països com Dinamarca o el Regne Unit ja han començat a eliminar totes les restriccions contra la pandèmia, fins i tot l'aïllament obligatori pels positius, a Espanya algunes d'aquestes continuen vigents. Es tracta sobretot de l'ús de la mascareta en espais interiors, tot i que Pedro Sánchez ja ha obert la porta a retirar-la en les properes setmanes. Ahir, però, l'epidemiòleg Oriol Mitjà va rebaixar les previsions optimistes davant l'evolució de la pandèmia i va augurar que "en sis mesos", tornarem a tenir restriccions. "Ens movem en la probabilitat d'una nova onada entre lleu i esperem que no sigui greu, d'aquí sis o vuit mesos. D'acord amb això s'han de prendre decisions a curt termini i ara passen per alleugerar les restriccions però això no impedeix que en sis mesos vista, les restriccions tornaran i els dispositius diagnòstics i terapèutics s'hauran d'activar de manera que no es produeixin morts com en les anteriors ocasions", va advertir. Amb tot, d'aquí sis mesos, a l'agost, els pamplonesos ja hauran tingut temps de celebrar el seu patró.