La primera onada de la covid, l'estat de l'arma i el confinament estricte va suposar un xoc per a tota la població espanyola, però sobretot pels professionals sanitaris que van treballar de valent tot i veure com els seus centres es col·lapsaven. Aquest estrès sense precedents va provocar que fins a la meitat del total de sanitaris de l'Estat presentessin un risc alt de patir un trastorn mental. 

Així ho revela un nou informe de la Societat Espanyola de medicina d'Urgències i Emergències (SEMES). Aquest estudi mostra un augment de més del 50% de símptomes de depressió, ansietat i insomni del personal de les UCI, urgències i emergències, plantes d'hospitalització amb pacients covid, atenció primària i residències. 

Grans conseqüències 

Emmarcat en el dia mundial de la salut mental, el SEMES s'ha unit a la iniciativa de la OMS que, després de més de 18 mesos des de l'inici de la pandèmia, reclama una 'Atenció de salut mental per a tots: fem-la realitat'. 

"Haver lluitat contra el virus ha provocat grans conseqüències en la salut mental dels professionals sanitaris de medicina, urgències i emergències, i reconeixem que els nostres metges, infermers i tècnics estan patint els efectes més durs d'aquests mesos. Volem fer-ho visible, i per descomptat, treballar en la salut mental dels nostres professionals", ha comentat la coordinadora del Grup de Treball de Salut Mental del SEMES, Iria Miguéns. 

3 milions de diagnòstics de depressió 

Aquesta entitat ha liderat un projecte per implementar un pla d'actuació davant l'increment de casos de malalties mentals atesos als serveis d'urgències espanyols. Gairebé tres milions de persones tenen un diagnòstic de depressió a Espanya, fet que la converteix en la malaltia mental més prevalent.

Per altra banda, cada dues hores i mitja se suïcida una persona a l'Estat. Així, el suïcidi és la causa externa de mortalitat més freqüent. Aquestes dades s'han vist agreujades durant el 2020 i les conseqüències continuen presents, també entre els professionals sanitaris. 

1 de cada 3 pacients 

Durant aquest últim any, han anat sorgint diferents estudis sobre com a afectat la covid damunt la salut mental. Per exemple, més d'una tercera part de pacients que passen el coronavirus són diagnosticats amb un trastorn de salut mental o neurològic en els 6 mesos següents al contagi. Així ho ha demostrat un estudi de la Universitat d'Oxford, que es basa en 236.379 pacients dels EUA. Les xifres, extretes de la base de dades mèdiques nord-americana TriNetX, revelen que un 34% dels supervivents van patir trastorns com ara ansietat o demència.

Els investigadors van comprovar que existeix un 44 % més de risc de ser diagnosticat amb un trastorn després de passar la Covid que la grip, i un 16% més en comparació amb altres malalties respiratòries.

A la imatge principal, infermeres de l'hospital del Mar / Carlos Baglietto