Més d'una tercera part de pacients que passen la Covid són diagnosticats amb un trastorn de salut mental o neurològic en els 6 mesos següents al contagi. Així ho ha demostrat un estudi de la Universitat d'Oxford, que es basa en 236.379 pacients dels EUA. Les xifres, extretes de la base de dades mèdiques nord-americana TriNetX, revelen que un 34% dels supervivents van patir trastorns com ara l'ansietat o la demència.

 

 

La connexió entre la Covid i la salut mental

L'estudi, liderat per Paul Harrison de la universitat anglesa d'Oxford, ha aconseguit determinar una connexió entre els pacients que sobreviuen la Covid i la seva salut mental fins sis mesos després del contagi.

Tal com apunta el treball, la motivació per aquest estudi neix a partir de les observacions dels professionals de la salut, ja que des del principi de la pandèmia hi ha hagut una "preocupació que els supervivents poden estar a un major risc de patir trastorns neurològics".

Els investigadors han analitzat l'ocurrència de 14 trastorns en particular: hemorràgia intracraneal; ictus isquèmic; Parkinson; síndrome de Guillain-Barré; trastorns del nervi, arrel nerviosa i el plexe, malaltia del muscle i la unió mioneural; encefalitis; demència; trastorns d'ansietat, psicòtics i d'estat d'ànim; abús de substàncies i insomni.

Concretament, aquesta investigació ha monitorat a 236.379 pacients majors de deu anys que es van contagiar després del 20 de gener de 2020 i que encara estaven vius el passat 13 de desembre.

Per tal de determinar si la Covid presenta una amenaça particular, els autors van comparar l'evolució d'aquestes persones amb la de 236.038 persones amb diverses infeccions respiratòries, com ara la grip.

Els resultats

Els investigadors van comprovar que existeix un 44 % més de risc de ser diagnosticat amb un trastorn després de passar la Covid que la grip, i un 16% més en comparació amb altres malalties respiratòries.

Crucialment, la incidència i el risc relatiu de ser diagnosticat amb un trastorn neurològic o psiquiàtric "també es va veure augmentat fins i tot amb els pacients amb Covid-19 que no van necessitar hospitalització".

En termes de quins són trastorns els més diagnosticats, l'estudi revela que "en comparació amb els trastorns neurològics, els trastorns psiquiàtrics comuns (trastorns d'ànim i ansietat) van mostrar una relació més feble amb la Covid".

Els investigadors subratllen que aquesta major incidència de trastorns psiquiàtrics i neurològics en pacients de Covid-19 no es dona necessàriament a l'acció directa del virus en el cervell, sinó que pot derivar-se dels efectes personals i socials de patir la malaltia o de l'impacte dels seus símptomes. Per tant, els científics insten a augmentar la investigació en aquest àmbit amb urgència. A més, creuen que els resultats mostren "la necessitat de millorar el seguiment neurològic dels pacients" que sobreviuen la Covid.

 

Foto principal: dins la UCI de l'Hospital de Bellvitge / Efe