Per segona setmana consecutiva, Catalunya registra una disminució dels diagnòstics de covid en l'atenció primària. El nombre de positius fins als 25.419 setmanals, una xifra que queda lluny de la setmana a principi de juliol en què es van diagnosticar 41.309 positius per covid en l'atenció primària, una mitjana de 5.900 al dia. Aquella va ser el pic de la setena onada, ja que la setmana següent les xifres ja van començar a baixar cap a 37.000 contagis i els 25.000 de la darrera. Es tracten d'unes tendències similars a les de l'Estat espanyol, el qual també ha experimentat un descens dels contagis. Tot plegat ens apropa més a deixar enrere aquesta setena onada. 

El descens dels contagis no és l'únic. També hi ha una reducció de la pressió hospitalària. Actualment, hi ha menys de 2.000 malalts de covid hospitalitzats, concretament, 1.805 persones. A més, les UCI es troben estabilitzades tenint al voltant de 50 crítics per coronavirus. Tanmateix, no pateixen un alleujament de pressió com en les hospitalitzacions, però es mantenen estables, oscil·lant entre la quarantena i la cinquantena de crítics. 

Una setena onada amb nova normalitat 

A finals de juny i principis de juliol, l'escalada de les dades de contagis i 'augment en les hospitalitzacions feien témer un nou estiu marcat per la covid. Tot i això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va advertir que les mesures més restrictives d'anys anteriors quedaven descartades, ja que "cal normalitzar", afirmava en ple pic de la setena onada. En aquell moment ja va avançar que mesures com recuperar la mascareta a interiors no estaven sobre la taula 

Finalment, la normalització que apuntava Argimon ha estat la que ha estat marcant aquesta setena onada. Malgrat tot, des de Salut s'ha recordat que la normalització no implicava no anar amb precaució.  "Hem d'anar amb prevenció amb les persones vulnerables, però hem de normalitzar", recordava el conseller. Concretament, s'ha remarcat la necessitat d'anar amb compte amb les persones més grans o amb malalties que poguessin ser més susceptibles no només a contagiar-se, sinó a desenvolupar una malaltia greu. 

Des de finals de juny i principis de juliol es calculava que a partir de la tercera setmana d'aquest darrer mes es començaria a revertir la corba de contagis. Aquestes prediccions es feien observant les tendències epidemiològiques portugueses, que eren similars a les que es donaven a Catalunya. Finalment, tot a punta que les prediccions es poden complir en un estiu menys marcat pel coronavirus.