L'investigador Roger Paredes, un dels participants de l'estudi del primer fàrmac contra el coronavirus, ha assegurat que "ara s'accelerarà la producció" i "en poc temps arribarà als centres", tot i que no ha fixat una data específica.

En declaracions a Rac1, Paredes, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de Germans Trias i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i l’IrisCaixa, ha confirmat que aquest fàrmac, anomenat remdesivir, ja s'està treballant i hi ha "converses perquè es pugui proveir als hospitals". De fet, el subministrament es fa per via endovenosa i és la primera vegada que se n'aconsegueix demostrar amb rigor científic l'eficàcia en humans que s'han contagiat per coronavirus.

El remdesivir és un antiviral dissenyat inicialment contra l'ebola però ara s'ha comprovat la seva eficàcia contra el SARS-CoV-2, agent causant de la Covid-19. Paredes assegura que aquest primer pas obre la via "a nous medicaments, a afegir noves modificacions" i per fer un símil, recorda "els inicis de la sida" amb els primers resultats científics. Per això defineix el resultat com "una notícia molt bona".

L’estudi, anomenat Adaptive COVID-19 Treatment Test (ACTT), ha estat impulsat per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID) en el qual han participat 68 centres hospitalaris, 47 d’Estats Units i 21 d’Europa i Àsia. Entre aquests, hi ha el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i l'Hospital Clínic de Barcelona

Els resultats preliminars indiquen que els pacients que van rebre remdesivir van tenir un temps de recuperació un 31% més ràpid que els que van rebre placebo i van reduir quatre dies l’estada a l'hospital. Les proves també evidencien una reducció de la mortalitat: la taxa per al grup que va rebre el fàrmac és del 8%, enfront de l’11,6% del de placebo.

L'impacte d'aquesta notícia ha estat mundial. Les portades del The New York TimesThe Washington Post, canals com la CNN o la CNBC han dedicat amplis espais a aquest fàrmac en les darreres hores. La farmacèutica que lidera l'estudi, Gilead, avisa que ara hi ha en marxa "un segon assaig per avaluar la seguretat i l’eficàcia de la durada de dosificació". En declaracions a la CNBC, el doctor Scott Gottlieb, de l'Agència de Medicaments i Aliments americana (FDA), ha assegurat que el remdesivir pot "posar-nos en un escenari molt diferent a partir de la tardor".