L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris ha aprovat aquest dilluns un estudi clínic amb el respirador d'emergència RESPIRA per combatre el coronavirus, el segon desenvolupat per professionals de l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), el Clínic i la Universitat de Barcelona. Tal com han informat les institucions en un comunicat, l'autoritat sanitària ha donat el vistiplau al dispositiu de ventilació d'emergència, que ha dissenyat la companyia GAPInnova, i que començarà a usar-se ara en recerca clínica.

Es tracta d'un respirador pensat per emprar-lo en absència d'un de tradicional, que automatitza els dispositius de reanimació manual presents als centres sanitaris i que permet monitoritzar en temps real les variables dels pacients de forma personalitzada.

L'aparell té una opció, a més, per controlar de forma remota variables com la freqüència i el volum d'aire i oxigen aportats al pacient. Inicialment, l'estudi es durà a terme a l'Hospital Clínic i a Can Ruti, però després s'ampliarà a altres hospitals catalans i espanyols.

1.000 respiradors per setmana

L'equip de producció està preparat ja per començar a fabricar-lo i calcula que es podran obtenir més de 100 unitats diàries i entre 700 i 1.000 setmanals.

Divendres passat, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ja va autoritzar un model de respirador d'urgència, en aquest cas dissenyat per la companyia Protofy.xyz, que l'empresa automobilística Seat ja està fabricant a la planta de Martorell.