Les noves dades ofertes pel Ministeri de Sanitat ho confirmen: la situació del coronavirus a Madrid és alarmant. Entre ahir i avui, s’han comunicat fins a 11.291 nous casos a Espanya, dels quals 3.841 corresponen a la regió madrilenya, fet que representa un terç del total. Pel que fa al nombre de defuncions, Sanitat n’ha informat de 162 noves, de les quals 15 a la capital espanyola. La incidència acumulada continua desorbitada. Tal és el caos del govern que el president espanyol Pedro Sánchez s’ha dirigit a la presidenta Isabel Díaz Ayuso per treballar de forma conjunta en mesures.

En la carta dirigida aquesta mateixa tarda, Sánchez assegura que “a la vista de l’evolució de la pandèmia a la Comunitat que presideixes considero capital reforçar els mecanismes de cogovernança per a complementar els esforços i mitjans que ja ve desplegant el teu govern”. Assegura que estem davant “moments crítics” i s’ofereix personalment: “Perquè poguéssim abordar in situ aquests assumptes estaré encantat de desplaçar-me a les dependències de la presidència regional de la Comunitat de Madrid”.

La presidenta madrilenya ha acceptat l'oferiment. "La Comunitat de Madrid ha estat massa temps sola", ha lamentat Ayuso en una piulada. "Celebro que el president del govern espanyol accedeixi per fi a reunir-se amb mi", ha afegit.

En roda de premsa, ocupant el lloc de Fernando Simón, ha comparegut avui la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, que ha defensat que "cal prendre mesures" a Madrid. "Estarem al darrere, donant tots els recursos que calguin", ha assegurat la responsable del Ministeri.

Xifres desorbitades

El nombre total de casos diagnosticats amb PCR a Espanya des que la pandèmia va arribar ja puja a 625.651. En són 11.291 més que les dades ofertes ahir, dels quals 4.541 corresponen a les últimes 24 hores. Madrid continua clarament al capdavant, amb 1.613 casos detectats aquest dimecres. És el triple que el segon territori de l’Estat, el País Basc, amb 551. Per darrere se situen Andalusia (521) i l’Aragó (318).

Això també és nota en la incidència acumulada durant els últims 14 dies. Mentre a a Madrid és de 659,41 casos per cada 100.000 habitants, a Navarra és de 543, a la Rioja de 409,72 i a Castella-la Manxa de 361,66. En canvi, a Catalunya és de 158,89.

Pel que fa al nombre total de morts a Espanya, la xifra ja puja a 30.405. En són 163 més que les comunicades ahir pel Ministeri de Sanitat. D’aquestes, segons les dades, 19 corresponen a la jornada d’ahir i la resta són de dies anteriors que s’han recol·locat en les sèries de dades. Durant l’última setmana hi ha hagut 419 morts per covid a Espanya. D’aquestes, 138 a la Comunitat de Madrid, 64 a Andalusia, 40 a l’Aragó, 34 a Castella i Lleó i 33 al País Basc.

Situació preocupant i caos governamental

La situació a la Comunitat de Madrid en aquesta segona onada ha tingut una evolució preocupant. Dels deu municipis amb més casos per habitant de tot l’Estat, nou es troben a la regió. La primera és Parla, amb una incidència acumulada de 992; la tercera, Alcobendas (828); la quarta, Fuenlabrada (811); i la cinquena, la mateixa Madrid (696). De fet, els barris més pobres de la ciutat tenen les taxes més altes d’Europa: Puente de Vallecas amb 1.240, Villaverde amb 1.157 o Usera amb 1.155.

Tot plegat, acompanyat d’un caos governamental durant tota la pandèmia, també durant la segona onada. Mentre Catalunya o l’Aragó van afanyar-se per prendre mesures més dures per a tallar d’arrel els contagis, el govern d’Isabel Díaz Ayuso s’ha mostrat inoperant durant setmanes amb mesures molt tímides. Va passar amb l’obligatorietat de la mascareta o les restriccions a l’hostaleria. I no ha estat fins aquesta setmana que s’han plantejat “confinaments selectius” com els que Barcelona i l’Hospitalet ja van fer a finals de juliol

Fins i tot aquesta darrera opció està acompanyada de polèmica. Ho va anunciar aquest dimecres el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, que va plantejar un “confinament selectiu” de les zones més afectades. Segons ha revelat la cadena SER, Díaz Ayuso ha reclamat a Zapatero que gravés un vídeo per a “matisar” les seves paraules. El responsable sanitari s’hi ha negat.

Congestió del sistema sanitari

Les dades del Ministeri mostren que la congestió hospitalària de Madrid és molt elevada. El total de llits ocupats per pacients de covid a la regió és del 21%, mentre la mitjana espanyola se situa en el 8,6%. En aquest moment hi ha 3.323 hospitalitzats a Madrid, dels quals 409 en UCI. Des dels hospitals avisen que les UCI estan al límit de la seva capacitat. És per això que la Comunitat de Madrid s’està plantejant la reobertura de l’hospital de campanya de la Fira de Madrid (IFEMA).