Els hàbits es generen després de repetir una acció de forma regular. El nostre cervell crea una sèrie de connexions de tal manera que ja no ha ni de pensar mentre l'està exercint, es converteix en una cosa automàtica. En realitat, forma part de la nostra naturalesa i gràcies a aquest recurs l'ésser humà ha pogut sobreviure al llarg de la història, encara que també té el seu revers ha provocat que sigui molt fàcil que generem mals hàbits que ens produeixen satisfacció.

En cada una d'aquestes rutines que formen part d'un hàbit intervenen certes neurones del cervell que són responsables de marcar el començament i el final i que hi són ubicades en una regió del cervell involucrada en la formació d'hàbits. Les neurones s'activen al començament d'una rutina apresa, no tenen activitat mentre es duu a terme, i després tornen a posar-se en marxa una vegada que la rutina ha acabat. Per tant, es forma per tant un patró de comportament que té el seu reflex en les pròpies connexions neuronals i que és extremadament difícil de variar. És la raó per la qual és molt complicat trencar l'hàbit.

Menjar|Dinar lleuger

En la formació d'un hàbit intervenen les anomenades tres "R": el recordatori (la situació, sentiment o emoció que provoca que s'iniciï aquest hàbit); la rutina (el comportament per si mateix) i la recompensa (el benefici que s'atorga a a aquesta conducta). És un procés que requereix temps i constància, però si al final del camí existeix un benefici que es repeteix, es consolidarà. Per tant, cal buscar un comportament que es desenvolupi d'aquesta forma.

Per exemple, si triem fer exercici, cal buscar una cosa que ens recordi que hem de fer exercici, com pot ser deixar les sabatilles a la nit fora del seu lloc i en un lloc a la vista, perquè al matí les vegem i ens passi pel cap la imatge de l'exercici. La recompensa pot ser una cosa que fem al final de caminar, que pugui resultar bo per a nosaltres. És una cosa molt personal, però pot ser prendre un aperitiu saludable amb uns amics, fer una activitat agradable, asseure's i gaudir d'unes bones vistes... el cas és que es repeteixi de forma regular. El que succeeix al mig és el comportament, una rutina que vindrà per afegiment. Hem de repetir constantment el principi i el final i així anirem formant l'hàbit.

Però, quins hàbits hem de formar? Doncs segons la Universitat d'Harvard, cinc són els hàbits que hem de dur a terme per viure més: portar una dieta saludable, fer exercici regularment, mantenir un pes corporal adequat, no beure massa alcohol i no fumar.

Bevent aigua

Si aconseguim dur-los a terme, reduïm de forma notable el risc de desenvolupar diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i càncer. Així va quedar de manifest en una investigació que va publicar The British Medical Journal i que es va dur a terme amb més de 73.000 dones i 38.000 homes. Les dades no dejaronn lloc a dubtes: les dones i els homes que mantenien els estils de vida més sans tenien un 82% menys de probabilitats de morir de malalties cardiovasculars i un 65% menys de morir de càncer en comparació amb aquells amb els estils de vida menys saludables.