Cada vegada són més les dones que decideixen congelar-se els òvuls. Una prova d'això és que en els últims 5 anys hi ha hagut un augment del 50% en la congelació d'òvuls. Així ho constata la unitat de reproducció assistida de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, que constata que ha experimentat aquest creixement. Aquesta xifra reafirma que cada vegada existeix més consciència social de planificar la maternitat, encara que el creixement més important rau en el grup de dones de 37-39 anys.

Tal com exposa el doctor Ramón Aurell, director de la unitat, "aquesta dada encara no és l'òptima, ja que la millor edat per fer la vitrificació d'òvuls és per sota dels 35 anys". Així, amb l'objectiu de conscienciar la societat, la unitat de reproducció assistida està fent durant el 2019 una campanya divulgativa de conscienciació social per planificar la maternitat.

La campanya consta d'una visita mèdica d'assessorament i la elaboració del test de fertilitat, on s'informa la dona sobre la seva reserva ovàrica. Fins al moment més de 150 dones preocupades per la seva fertilitat han visitat el centre i el 64% d'elles són menors de 35 anys. La campanya està tenint un efecte molt positiu ja que s'està observant un descens en l'edat de les dones que es preocupen per la seva fertilitat. No s'ha de ser alarmista, però sí realista, i si el desig de la dona és preservar òvuls per planificar la seva maternitat, la millor edat per fer-ho és abans dels 35, subratllen els experts.

"L'edat cronològica no coincideix necessàriament amb la seva edat biològica"

"L'edat cronològica d'una dona no coincideix necessàriament amb la seva edat biològica. En la primera el factor determinant és l'any de naixement, mentre que la segona es valora en funció de la reserva ovàrica, és a dir, el nombre d'òvuls del que disposa", explica Aurell. En el test de fertilitat es fan dues proves senzilles, com són una analítica de sang i una ecografia ginecològica.

Amb la primera, es determina quin és el nivell de l'hormona antimulleriana (AMH) en sang, que és un indicador molt fiable per saber el nombre d'òvuls. A més nivell d'AMH, més alt és també el nombre d'òvuls. Aquesta analítica es pot fer en qualsevol moment del dia i del cicle menstrual.

ovulos pixabay

Pixabay

L'ecografia ginecològica, en canvi, s'haurà d'efectuar en la primera fase del cicle menstrual. Gràcies a això és possible fer un recompte dels fol·licles antrals. Aquest valor proporciona informació indirecta sobre la reserva ovàrica. Com més fol·licles hi hagi, més bona serà la reserva i per tant més bon pronòstic reproductiu.

L'edat influeix en la reserva ovàrica

Una vegada ha acabat l'estudi preliminar s'informa la dona del resultat de les proves i de la seva reserva ovàrica, que és un indicador del pronòstic reproductiu de la dona. Un resultat rellevant de la visita de fertilitat és que en el 21% de les dones menors de 35 anys s'han detectat recomptes fol·liculars baixos i gràcies a aquesta visita informativa podran prendre decisions a temps sobre el seu futur reproductiu.

El principal factor que influeix en la reserva ovàrica és l'edat; la reserva es redueix amb el pas dels anys a més de la qualitat dels òvuls, que també empitjora. Però no és l'únic, ja que hi ha altres factors com ara cirurgies prèvies de l'ovari, tractaments de radioteràpia o quimioteràpia, endometriosi o antecedents familiars de menopausa precoç que també poden influir.

"Conèixer aquesta dada pot ser de molta ajuda per a la presa de decisions relacionades amb la maternitat", exposa Aurell, i assenyala que amb una simple analítica de sang i una ecografia ginecològica es pot saber la reserva ovàrica d'una dona.