El confinament decretat a molts països per la pandèmia de la COVID-19 han tingut un gran impacte en la vida quotidiana de les persones a tot el món inclòs de la seva son. Així ho demostren dos estudis publicats a la revista Current Biology. Ambdós demostren que els canvis d'horaris de l'escola i a la feina i el fet de passar més temps a casa han produït aquestes alteracions.

El primer estudi ha estat dut a terme per experts de la Universitat de Basilea a Suïssa i la conclusió és que la qualitat general del son ha disminuït. Per dur a terme l'estudi van explorar els efectes de la fase més estricta del confinament en la relació amb els ritmes socials i biològics, així com el son durant un període de sis setmanes des de mitjans de març fins al final d'abril de 2020 a Àustria, Alemanya i Suïssa.

Home adormit

Les dades van mostrar que el confinament va reduir el desajust entre el temps de son i vigília social i biològic, ja que les persones van començar a treballar més des de casa i dormir més hores regulars dia a dia. La gent també dormia uns 15 minuts més cada nit. Tanmateix, les dades van indicar una percepció que la qualitat del son havia disminuït, possiblement derivat de l'estrès i la càrrega amb què han viscut durant aquest període.

Però no tot és negatiu. En l'altre estudi dut a terme per la Universitat de Colorado es va reunir un grup de 139 estudiants universitaris i els van formular preguntes similars en comparar el son abans i durant l'ordre de quedar-se a casa. Van concloure que la durada del son nocturn va augmentar en aproximadament 30 minuts durant els dies de setmana i 24 minuts els caps de setmana. El moment de dormir també es va fer més regular dia a dia, i hi va haver menys desfasament social.

Els estudiants es van quedar desperts uns 50 minuts més tard mentre romanien a casa durant els dies feiners i uns 25 minuts més tard els caps de setmana. Els estudiants que tendien a dormir-ne menys abans que la pandèmia van mostrar un major augment en la quantitat del son després que van deixar d'anar a classes presencials. De fet, en el confinament, el 92 per cent dels estudiants van adormir les 7 hores recomanades o més per nit, en comparació amb el 84 per cent anterior.

Dona adormida

Per tant, com a nota positiva, la relaxació dels horaris socials també va conduir a una millor alineació entre els factors externs o socials que determinen el nostre temps de son-vigília i els senyals biològics interns del nostre cos. Això també es va associar amb un son general més prolongat, tal com descriuen els experts.

La durada insuficient del son, l'horari irregular i tardà del son i el desfasament horari social són comuns en la societat moderna i aquests mals comportaments de salut del son contribueixen i empitjoren els principals problemes de salut i seguretat, com malalties cardíaques i accidents cerebrovasculars, augment de pes i obesitat, diabetis, trastorns de l'estat d'ànim com a depressió i ansietat, abús de substàncies i problemes de salut immunològica, així com somnolència matutina, deteriorament cognitiu, reducció de la productivitat laboral, baix rendiment escolar i risc d'accidents.