La periodontitis afecta les genives i l'estructura que suporta les dents. Es desenvolupa a causa de la placa bacteriana que es forma al voltant de les dents. Si no es neteja diàriament, aquesta placa s'endureix i es transforma en tosca, un dipòsit que acull una gran quantitat de toxines produïdes pels bacteris que destrueixen teixits del suport al voltant de les dents.

D'aquesta forma comença un procés pel qual les genives perden consistència i formen bosses que s'omplen amb més placa bacteriana que es desplaça cap a les arrels de les dents. Els símptomes són molt variats: genives toves, inflamades o vermelloses, sagnat en raspallar-se o en passar el fil dental, dents fluixes o separades, mal alè, canvi en la masticació... Si no es tracta correctament, pot provocar la caiguda de les peces dentals i afavorir l'aparició d'un altre tipus de patologies en el nostre organisme.

DentaduraLa bona salut dental no només afecta a problemes bucals

Perquè la periodontitis no està només relacionada amb un problema bucal, sinó amb una sorprenent gamma de problemes de salut aparentment no relacionats perquè els bacteris de la placa dental provoquen un atac del sistema immunològic. Això desencadena una inflamació que, amb el temps, erosiona el teixit tou i l'os que sosté les dents.

La ciència ha relacionat aquesta inflamació amb un augment del risc de patir malalties com l'artritis, malalties cardíaques, diabetis, càncer, malalties respiratòries i demència. Tanmateix, el mecanisme que relaciona aquestes patologies amb la malaltia periodontal no quedava del tot clar.

Una nova investigació realitzada per experts de la Facultat d'Odontologia de la Universitat de Toronto, Canadà, ha revelat que la malaltia de les genives activa unes cèl·lules sanguínies anomenades neutròfils, que després reaccionen de forma exagerada a les infeccions en altres parts del cos. Els neutròfils, que són part de les defenses immunitàries innates del cos, alliberen citocines, unes molècules que s'han fet molt famoses a causa del coronavirus i que exacerben la inflamació. L'estudi apareix publicat a la revista Journal of Dental Research.

Per dur a terme la investigació, els odontòlegs van provocar la malaltia periodontal en ratolins, el que al seu torn va derivar en una proliferació de neutròfils a la medul·la òssia dels animals, produint-se una resposta immunitària generalitzada o sistèmica.

Per determinar si això també passava en les persones, els científics van reclutar voluntaris sans que no es van raspallar les dents ni van utilitzar fil dental durant 3 setmanes. Això els va provocar gingivitis, una forma lleu de malaltia de les genives. Quan els científics van analitzar mostres de sang dels participants en el laboratori, van trobar neutròfils preparats per causar inflamació, igual com els dels seus experiments amb animals anteriors. Després que els voluntaris van tornar a raspallar-se les dents i utilitzar fil dental, els neutròfils a la seva sang van tornar al seu estat anterior, menys reactiu.

Placa dental

La placa dental és un dels causants de problemes a la boca

Els científics asseguren que aquests resultats demostren que la inflamació del teixit periodontal té efectes sistèmics que predisposen a una resposta immune innata exacerbada i que pot contribuir a augmentar altres afeccions inflamatòries en l'organisme del pacient. Fins i tot amb el nou coronavirus. De fet, segons els experts, les persones que tenen la malaltia periodontal poden tenir moltes més probabilitats de desenvolupar versions més agressives de la COVID-19.