L'estrès per la situació actual de confinament per intentar frenar l'expansió del coronavirus pot causar notables canvis en el sistema cardiovascular.

"De manera general cal dir que, davant de qualsevol situació d'estrès, el cos humà respon amb una activació del sistema nerviós simpàtic i l'augment de la concentració sanguínia d'una sèrie d'hormones com l'adrenalina o el cortisol", detalla el cardiòleg de l'Hospital Quirónsalud Barcelona Joan Guindo Soldevila. Així, segons exposa el doctor, es produeixen una sèrie de canvis generals en tot el nostre organisme. "A nivell cardiovascular les alteracions més notables a curt termini són l'augment de la freqüència cardíaca i l'augment de la pressió arterial, la qual cosa condiciona un augment de la feina cardíaca. A més llarg termini l'estrès pot ocasionar canvis metabòlics com és l'augment de colesterol o sucre de la sang", matisa.

Els tipus d'estrès que podem patir

Tot i així, comenta que cal tenir en compte que existeixen dos tipus d'estrès clarament diferenciats i amb implicacions clíniques molt diferents. "D'una banda, hi ha l'anomenat estrès positiu (eustrés), que és aquell causat per situacions favorables. La persona està sota pressió, però interpreta que els efectes de la situació poden ser beneficiosos i els pot controlar".

Guindo també parla, tanmateix, de l'estrès negatiu (distrés). "Aquest és el que es presenta en situacions en la que ens sentim amenaçats i davant de situacions que s'escapen del nostre control. És obvi que la severitat de les alteracions cardiovasculars causades per un tipus o un altre d'estrès són molt diferents".

Què podem fer per combatre l'estrès negatiu?

El moment actual amb la pandèmia del coronavirus és un clar exemple de distrés o estrès negatiu, i bastant similar al que han causat altres desastres naturals (com per exemple els terratrèmols) o les guerres. D'aquesta manera, posa èmfasi en el fet que en un moment com el que estem vivint ara, és molt important seguir una sèrie de recomanacions per mitigar els efectes del distrés sobre el nostre organisme i prevenir possibles complicacions cardiovasculars.

D'aquesta manera, encara que exposa que la situació actual és complicada, hem de tenir present que podem mantenir-nos aïllats i fàcilment protegits davant del contagi. A més, també remarca que hem d'intentar manejar l'estrès i saber relativitzar la situació que estem vivint.

Ara bé, des del punt de vista purament cardiològic, Guindo comparteix uns consells a tenir en compte:

Mesures generals. En el moment actual de confinament hem d'intentar cuidar-nos més que mai. És obvi que cal evitar el consum de tabac i alcohol, baixar el consum de sal i adequar la dieta. Cal mantenir activitat física diària amb exercicis actius o passius segons les possibilitats. Amb una mica d'exercici diari no només aconseguirem millorar la salut cardiovascular, sinó que és una excel·lent mesura antiestrès. Un altre aspecte important és cuidar el son i l'ansietat, si és necessari amb fàrmacs ansiolítics, però sempre sota prescripció mèdica.

Extremar el compliment terapèutic. Els pacients que segueixen tractaments per alguna malaltia cardiovascular han de continuar mantenint les recomanacions del seu cardiòleg. Si es detecta un augment de la pressió arterial, taquicàrdia, increment d'arrítmies, pot contactar amb el seu cardiòleg per modificar el tractament. Cal recordar que, per això, no és imprescindible anar a urgències de l'hospital amb la possibilitat d'arriscar-se a contagi.