La Fundació "la Caixa" impulsarà, juntament amb l'Hospital ClínicSant Joan de Déu, el projecte de creació d'una placenta artificial per salvar nadons prematurs extrems de menys de sis mesos que suposarà una investigació de cinc anys pionera i única a Europa, segons els seus impulsors.

La Fundació "la Caixa" donarà suport amb uns set milions d'euros a aquest projecte d'investigació, que es desenvoluparà en dues fases, la primera de les quals se centrarà en el desenvolupament i la validació experimental de la placenta mitjançant l'ús d'un model animal, en concret, d'ovelles. Més endavant, i després de la valoració d'un panell d'experts, es decidirà si s'inicia la segona fase preparatòria per a l'aplicació clínica d'aquesta rèplica de la placenta d'una dona.

Eduard Gratacós, líder del projecte; Luisa Martínez, mare d’un nadó prematur, i Antoni Vila, director general de la Fundació ”la Caixa”

Eduard Gratacós, líder del projecte, Luisa Martínez, mare d’un nadó prematur, i Antoni Vila, director general de la Fundació ”la Caixa” / Fundació "la Caixa"

Liderada pel doctor Eduard Gratacós, aquesta iniciativa de la Fundació "la Caixa" es durà a terme des de BCNatal, centre de referència internacional en medicina fetal i centre clínic i d'investigació del Clínic i de Sant Joan de Déu. L'objectiu del projecte és incrementar la supervivència dels nadons prematurs extrems i minimitzar les greus seqüeles neurològiques que pateixen una gran part dels nounats que neixen abans d'hora, uns 25.000 a Europa cada any.

La supervivència d'aquests nadons, fins i tot en unitats sanitàries d'excel·lència, se situa entre el 25% i el 75% i entre un 75-95% dels supervivents presenten seqüeles, segons dades facilitades avui.

Els nadons prematurs extrems

Abans dels sis mesos d'embaràs, els pulmons, els intestins i el cervell del fetus estan poc desenvolupats i pesen menys d'un quilo, els canvis de temperatura i l'alimentació per sonda, el seu sistema nerviós, els pulmons, el cor, els intestins i els ronyons pateixen un gran estrès, el que pot ocasionar greus seqüeles en l'edat infantil i adulta.

L'objectiu del projecte impulsat per la Fundació "la Caixa" que s'impulsa a Barcelona, que ja fa dos anys que s'investiga, és, en cinc anys, aconseguir mantenir en aquesta placenta artificial nadons prematurs extrems, almenys, dues setmanes amb vida, perquè puguin acabar de desenvolupar-se, segons ha dit Gratacós.

La placenta artificial és una idea amb més de seixanta anys d'existència, i només en els últims deu anys els avenços existents han donat peu a pensar avui en la seva aplicació real clínica, i així, a més del de Barcelona, hi ha altres projectes als Estats Units i Àsia.

Un gran repte mèdic

El pla de placenta artificial de Barcelona representa un gran repte mèdic i tecnològic per a la ciutat, ha afegit l'expert, ja que es necessitaran moltes àrees d'investigació puntera per dur-la a terme. Així, caldrà transportar amb èxit un fetus d'entre 500 i 1.000 grams des de l'úter matern fins a una borsa artificial on, envoltat d'un líquid el més similar possible a l'amniòtic, el seu cordó haurà de seguir rebent oxigen i aliments.

Gratacós ha considerat que "aquest és un dels projectes de recerca més disruptius i singulars que es poden realitzar avui en medicina fetal" al món. "Només disposar d'una plataforma experimental com la que es construirà i permetrà investigacions paral·leles de gran importància per entendre el desenvolupament fetal normal i anormal", ha indicat.

A la placenta artificial, el nounat estarà situat en un entorn físic líquid el més semblant a l'úter matern, dins d'un recipient tou fet amb materials biocompatibles i protegit de llums i sons, si bé s'espera poder reproduir sons similars als de l'úter matern.

projecte placenta artificial fundació la Caixa

Estarà connectat a través del seu cordó umbilical a un oxigenador desenvolupat i adaptat, que li aportarà oxigen, i també rebrà nutrients, hormones i altres substàncies que el fetus rep de la mare o que produeix directament la placenta. El nadó estarà monitorat mitjançant ecografia del flux sanguini, la pressió arterial i la freqüència cardíaca, i la placenta disposarà de dues o tres entrades per accedir al fetus a través de petits braços robotitzats.

Els resultats obtinguts en els experiments seran avaluats mitjançant intel·ligència artificial, han apuntat els impulsors del projecte. El grup de recerca de Gratacós comptarà amb la col·laboració d'entre 25 i 50 especialistes i experts de diversos àmbits de forma directa, i de fins a uns 300 de manera indirecta, ha assegurat. Aquest projecte ha passat ja per un procés d'avaluació internacional, amb experts de reconegut prestigi d'Espanya, Austràlia, Israel, Portugal i el Regne Unit. 

El director general de la Fundació "la Caixa", Antoni Vila; el director de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol; el gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo; i el doctor Eduard Gratacós han presentat aquest dijous el projecte de placenta artificial en roda de premsa a Barcelona.