Després del coronavirus podria arribar una nova soca amb potencial pandèmic. Si més no, uns científics xinesos han publicat a la revista PNAS un article que parla d'un virus present als porcs i que pot saltar amb una facilitat relativa als humans. "La vigilància dels virus de la grip en porcs és una mesura clau per prevenir l'aparició de la pròxima grip pandèmica", segons assenyalen. 

Segons l'estudi, el G4 EA H1N1 tindria una facilitat per mutar molt alta. Com que és un virus relativament nou o desconegut fa que les persones en tinguin poca immunitat, fet que fa saltar les alarmes. Per aquest motiu, els científics han fet una crida a implementar amb "urgència" un control sobre aquest virus. 

Entre 2016 i 2018 es van prendre unes 338 mostres serològiques a diferents treballadors de 15 granges porcines. El resultat va ser que el 10,4% de la mostra tenia anticossos del virus, i la taxa augmentava en participants d'entre 18 i 35 anys fins al 20,5%. En aquest cas, l'estudi remarca que els porcs en serien transmissors importants. 

laboratori unsplash

Imatge d'un laboratori / Unsplash

El cas de l'hantavirus

Amb la crisi del coronavirus l'estat d'alerta és més gran. Al març, hi va haver certa preocupació a la Xina per la mort d'una persona per hantavirus. Segons informava el Global Times, un treballador que viatjava amb autobús de Shantung a Yunnan (el sud-oest de la Xina) per feina, va morir sobtadament. Les proves van donar positiu en hantavirus i negatiu per a coronavirus.

Tal com informa l'OMS, l'hantavirus és una malaltia zoonòtica, és a dir, que es pot transmetre entre animals i éssers humans i està considerada una síndrome pulmonar. En aquest cas, els portadors són els rosegadors, sobretot rates i ratolins.

Els símptomes són febre, afectacions gastrointestinals o dolors musculars i posteriorment dificultat respiratòria i hipotensió. Es pot contraure i desenvolupar fins a 42 dies després de l'exposició, i arribar fins i tot als 56. Això complica la identificació exacta del focus de la infecció.