Catalunya té 2.200 persones en la llista d’espera per la pastilla profilàctica contra el VIH. Atesa aquesta llarga llista d'espera, la fundació Projecte dels Noms-Hispanosida ha aprofitat l'acte dels 30 anys del Memorial Internacional de la Sida celebrat aquest dissabte al Memorial Permanent de la Sida de Barcelona per reclamar al conseller de Salut, Manel Balcells, que posi fil a l'agulla per reduir aquesta llista d'espera. Així, l'entitat ha demanat al conseller, que també era present, que s'escurci d'una vegada per totes el temps d'espera per accedir a la pastilla profilaxi preexposició al VIH (PrEP). I és que, segons l'entitat, la mitjana per accedir-hi és de nou mesos.

Concretament, la profilaxi preexposició, coneguda popularment com a PrEP per les seves sigles en anglès (Pre-Exposure Prophylaxis), és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix a prendre una medicació contra el virus (antiretrovirals) abans d’estar-hi potencialment exposat. Així, s'evita el risc d'infecció. Aquest mètode de prevenció s'adreça a persones seronegatives que poden tenir una alta probabilitat d’exposició al VIH.

Casos en què no has de prendre la PrEP

La PrEP no és per a tu si ja tens el VIH perquè el medicament utilitzat per la PrEP no és efectiu per al tractament de la infecció. I, si pateixes una insuficiència renal o alguna patologia que pugui afectar-te el ronyó com per exemple la diabetis o la hipertensió, pots fer PrEP, però serà necessari un metge et faci un seguiment més acurat. No obstant això, en alguns casos més severs d'aquestes patologies, el doctor/a et pot desaconsellar fer PrEP.

Com actua la PrEP?

Segons explica el Bcn Checkpoint, la medicació que s’utilitza per fer PrEP utilitza dos components actius, l'emtricitabina i el tenofovir. Aleshores, aquests dos components actuen blocant un element del VIH que li permet infectar les cèl·lules i replicar-se. Així doncs, la persona que fa PrEP aconsegueix impossibilitar la infecció per VIH encara que el seu organisme hagi tingut contacte amb el virus. Escau esmentar que el grau d'efectivitat de la PrEP és molt alt. De fet, el BCN Checkpoint explica que ofereix una protecció de gairebé el 100% (sempre que es prengui seguint totes les pautes mèdiques).



La PrEP té efectes secundaris?

Pel que fa als efectes secundaris de la PrEP, cal ser conscient del fet que els medicaments que es fan servir per fer PrEP són molt segurs i tenen una toxicitat molt baixa. No obstant això, es recomana que sigui un metge especialitzat qui prescrigui la PrEP i que la persona se sotmeti regularment a controls mèdics per tal de fer-ne un seguiment.