Sembla una pregunta filosòfica, però és molt pertinent al món digital en el qual vivim immersos. Un estudi dut a terme als Estats Units, a la Universitat d'Ohio, i publicat a la revista Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance analitza com les distraccions –com per exemple, mirar el mòbil diverses vegades al dia– poden canviar les percepcions de les persones sobre el que és real.

Però no només és que interrompin la concentració, sinó que també distorsionen la forma en què rebem la informació a través dels nostres sentits. O el que és el mateix, encara que soni a ciència-ficció: després de la distracció, una persona pot creure una realitat diferent de la que realment ha experimentat, sentint una gran certesa sobre això, o simplement no adonar-se que la realitat s'ha transformat.

Niño

Els investigadors estan analitzant si això podria afectar als records, degut a com influeixen les distraccions en la percepció visual. Fins ara s'han realitzat diferents estudis sobre la distracció en l'era digital referent al temps i la precisió, però no respecte a si això pot canviar.

L'estudi

Un exemple: què passa quan una persona que està mirant un color rep una distracció i deixa de fixar la seva atenció? Per realitzar l'estudi, es van disposar en una pantalla quatre quadrats de colors. Els experts van demanar les 26 persones que van participar en la investigació que es concentressin en un quadrat d'un color. Mentre ho feien, en ocasions un color brillant s'il·luminava breument al voltant d'un altre quadrat per distreure'ls.

A continuació, els van mostrar una roda de colors de múltiples colors i els van demanar que ressaltessin el rang de color més proper al quadrat que havien triat anteriorment. Els resultats van mostrar que les persones van seleccionar el color de distracció en lloc del que havien elegit ells abans. És a dir, que la distracció els havia canviat la percepció visual que havien realitzat anteriorment. I com més colors se'ls ensenyava en la segona ronda, més possibilitats de confusió tenien.

Segons els investigadors, aquest estudi demostra que les distraccions mitjançant estímuls que es reben diàriament, tant nens com adults en llocs de treball, escoles i a casa, a través de dispositius electrònics, poden alterar la vida real molt més del que pensem. L'exemple més clar de com pot afectar negativament el dia a dia d'una persona és utilitzar telèfons mòbils mentre conduïm. No només ens distreuen, és que ens poden fer perdre capacitat de percepció en un moment en què hem de tenir tots els nostres sentits posats en el que estem fent.

Mirant móvil

Però també, l'estudi planteja qüestions inquietants sobre la memòria. Podria una distracció del moment convertir-se en part d'un record, a tall de memòria defectuosa? Els experts creuen que sí, que com per recordar una mica primer hem de percebre'l i experimentar-lo, el normal és que la memòria també estigui sent afectada i que, per tant, conservem errors amb la percepció que poden ser la realitat. Les implicacions que té això per al futur? Encara és aviat per saber-ho, però a la Universitat d'Ohio segueixen amb l'estudi per comprovar-ho.