Brussel·les es planteja allargar l'ús del passaport covid de la Unió Europea, que en un principi expirava el 20 de juny de 2022, per cobrir la temporada turística de l'any vinent. La Unió Europea té por que d'aquí un any la pandèmia pel coronavirus encara no estigui del tot controlada, tal com assegura El Español.

El digital explica que el passaport, que en un principi només es feia servir per viatjar per dins de la Unió Europea, ha esdevingut un estàndard mundial que molts estats membres també fan servir per controlar l'accés a grans esdeveniments, restaurants, bars, gimnasos...

L'Eurocambra va posar un requisit per aprovar la creació del passaport covid; que tingués data de caducitat. Els eurodiputats volien evitar que aquest document, que acredita si s'està vacunat, es té una PCR o s'ha passat el coronavirus, es convertís en una exigència permanent que compliqui la lliure circulació de persones per la UE.

Tot i no voler allargar-lo més del necessari, ara la Comissió Europea dona per fet que caldrà una pròrroga i, per tant, prepara per al 31 de març del 2022 un nou informe sobre aquesta eina. L'informe "podria anar acompanyat d'una proposta legislativa per allargar el període d'aplicació del reglament, tenint en compte l'evolució de la situació epidemiològica de la pandèmia de la covid-19".

El passaport i els tests d'antígens

Aquest dilluns, la Comissió Europea va indicar que estudia que tenir un test ràpid d'antígens amb resultat positiu sigui vàlid per tenir el passaport covid de recuperació. Això és el que apunta un informe de l'executiu europeu que valora el funcionament del passaport covid més de tres mesos després de la seva posada en marxa de manera oficial.

En el document, l'executiu comunitari indica que encara no hi ha suficient consens entre els estats membres sobre aquesta qüestió, però planteja "considerar" que els tests ràpids d'antígens puguin ser vàlids per obtenir el certificat "en un moment posterior".

Només la PCR

La proposta inicial de Brussel·les per al certificat covid ja incloïa que els tests ràpids d'antígens fossin vàlids per tenir el certificat de recuperació, però van caure finalment de la regulació per manca d'acord entre els estats, que van optar perquè la recuperació només es pogués demostrar amb una prova PCR.

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) també dona suport a incloure el test ràpid d'antígens com a prova vàlida per obtenir el certificat de recuperació de la covid-19.

En canvi, la Comissió Europea descarta incloure els tests d'anticossos entre les proves vàlides per obtenir el certificat perquè defensa que no donen suficient informació sobre el moment del contagi i no poden excloure noves infeccions.

 

Foto principal: Pla detall d'un passaport sanitari / ACN