L'exdirector de Sistemes de Salut de l'OMS, Rafael Bengoa, ha parlat ben clar: amb les xifres actuals de coronavirus Espanya estarà confinada totalment en menys de 15 dies. Així ho ha afirmat aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha lamentat que el govern espanyol no hagi pres mesures més contundents abans.

"El confinament domiciliari a Espanya és inevitable. Probablement, en una o dues setmanes s'haurà de fer, perquè es veurà que res va bé. No estem abaixant les taxes amb les mesures actuals i és necessari passar al següent nivell", ha explicat amb contundència.

Bengoa, també exassessor de Barack Obama en l'àmbit de la sanitat, ha afirmat que aquest nou confinament hauria de ser d'aproximadament un mes i creu que en aquesta ocasió s'haurien de mantenir les escoles obertesIrlanda o el Regne Unit ja han pres aquest tipus de mesures i, per l'expert, això és un exemple més que Espanya està abocada al confinament.

Una segona onada dura

D'altra banda, l'exdirector de Sistemes de Salut de l'OMS ha alertat que la segona onada del coronavirus serà encara més dura, "com ha passat amb totes les pandèmies que s'han produït al llarg de la història". Tot i això, Bengoa ha destacat que el virus no és més contagiós que abans i que no hi ha grans mutacions, un fet positiu.

Per tot això, l'expert a fet una crida per tal que Espanya reforci les infraestructures locals de controls dels brots, els rastrejos i el seguiment de casos. Al seu entendre, no s'ha aprofitat la treva de l'estiu per reforçar el sistema i això provocarà, de nou, que no es gestioni correctament. "Ens hauríem de fixar més en els sistemes que han fet servir a Orient, on l'han aconseguit controlar", ha recomanat.

Rafael Bengoa - Sergi Alcàzar

Imatge: Rafael Bengoa en una imatge d'arxiu / Sergi Alcázar.

Sense festes de Nadal

Pel que fa a les festes de Nadal, Bengoa les ha donat per perdudes: "La prioritat no és salvar el Nadal. Si tenim un Nadal normal, serà un focus de contagis enorme. Ens hem d'enfocar a atacar el virus i no a salvar les festes".
 

Les dades no acompanyen

Les dades d'aquest diumenge mostren, tal com diu l'expert, que la situació a Catalunya -així com a la resta de l'Estat- no són positives: acabem la setmana amb una fotografia de l'impacte de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya pitjor que fa una setmana. La tendència a l'alça al risc de rebrot s'ha frenat i és ara de 889, però es continuen sumant nous positius i la mortalitat, lluny de baixar, augmenta. L'últim recompte del Departament de Salut informa de 50 noves morts, i ja són 14.074 les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus des que va començar la pandèmia el març passat. L'evolució del risc de contagi és, això sí, positiva i segueix a la baixa per sisè dia consecutiu amb 1,21.