En pacients que pateixen episodis repetits de pèrdua de coneixement (síncope), marejos o palpitacions és imprescindible disposar d'un registre del ritme cardíac o electrocardiograma (ECG) realitzat just en el moment de l'episodi, amb l'objectiu de descartar arrítmies cardíaques importants. La solució al problema (marcapassos o desfibril·ladors, fàrmacs, ablació amb catèter...) depèn precisament del tipus d'alteració del ritme cardíac que es registri durant l'episodi, expliquen els doctors Victor Bazan i Xavier Viñolas, de la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital QuirónSalud Barcelona.

Els avenços tecnològics experimentats en les últimes dues dècades arran de l'aparició i desenvolupament de dispositius mòbils intel·ligents i de la tecnologia Bluetooth han revolucionat el món del monitoratge a distància del ritme cardíac. Fins i tot fa relativament pocs anys només disposàvem del registre Holter de 24 hores (H24), amb com a molt la possibilitat d'estendre el període de monitoratge de 24 a 48 hores, 7 dies i fins i tot diverses setmanes. Malgrat que es pot augmentar el temps de monitoratge, el rendiment del registre Holter, malauradament, és massa baix.

En aquest sentit, els metges posen com a exemple pacients amb síncopes, el H24 ens proporcionarà què ho causa en menys del 3% de casos. La raó d'aquest fracàs és perquè en la majoria de casos durant el temps de monitoratge no es torna a reproduir l'episodi. Especialment en episodis molt espaiats en el temps o molt imprevisibles, un temps de registre limitat disminueix el rendiment de la prova.

Així, detallen que en l'actualitat es disposa de nous dispositius de monitoratge ECG que aprofiten la tecnologia per permetre un monitoratge més prolongat (Holter insertable) o més autònom per part del pacient (monitors ECG portàtils). Aquestes són les diferents modalitats de monitoratge ECG alternatives al H24 que tenen com a objectiu augmentar el rendiment d'aquesta prova.

Tipus de dispositius

Existeixen diversos tipus de dispositius: el Holter insertable, els monitors ECG portables, els pedaços ECG, armilles i cintes registradores de ritme cardíac, rellotges registradors de ritme cardíac i els registradors de freqüència cardíaca.

Hotler insertable

El Holter insertable (HI) és un monitor ECG de llarga durada (fins a 3 anys de registre) que emmagatzema episodis d'arrítmia gravats automàticament (el mateix dispositiu detecta una arrítmia) o manualment (el pacient inicia el registre mitjançant un activador manual perquè ha patit un episodi de palpitacions o de pèrdua de consciència), detallen els doctors. Així, una vegada emmagatzemat, l'ECG de l'episodi es pot recuperar fàcilment a través d'un programa disponible a les Consultes Externes de Cardiologia i Arrítmies del centre QuirónSalud o a través del telèfon mòbil del mateix pacient, on es pot bolcar el registre gràcies a tecnologia Bluetooth. La utilització d'aquest tipus de dispositius ha augmentat la capacitat de detectar alteracions significatives del ritme cardíac, des d'un 2-12% amb el 24 H (segons si la indicació és per pèrdues de coneixement, palpitacions...) fins a un 35-71%. Per exemple, la utilització de HI ha ajudat a augmentar la detecció d'episodis d'una de les arrítmies més freqüents, la fibril·lació auricular (FA), que té inherent un risc de produir embòlies (ictus). Gràcies a una detecció més important de FA s'ha pogut fomentar l'ús d'anticoagulants en els nostres pacients, i amb això disminuir el risc d'ictus.

Monitors ECG portàtils

Els monitors ECG portàtils proporcionen registres de ritme cardíac activats pel mateix pacient i de fins a 30 segons de durada. Alguns d'aquests dispositius, oberts al mercat i, per tant, directament oferts a la població general, han rebut la certificació oficial com a dispositiu d'ús mèdic per a monitoratge del ritme cardíac i s'utilitzen de forma habitual en la pràctica clínica per part de personal mèdic especialitzat, fonamentalment cardiòlegs. Habitualment funcionen bolcant el registre ECG activat pel pacient de forma directa o a través d'una aplicació instal·lada al telèfon mòbil intel·ligent del pacient. Aquest registre de ritme cardíac, comenten els doctors, es pot revisar i reexpedir de forma senzilla (per exemple, a través del correu electrònic) perquè pugui ser revisat. Aquests dispositius són eficaços per a la confirmació d'arrítmies ràpides i lentes (taquicàrdies i bradicàrdies), sobre les quals podem dirigir la teràpia específica adequada en cada cas. En estudis separats s'ha demostrat que aquests dispositius són capaços de detectar episodis de FA i, per tant, d'establir necessitat de tractament anticoagulant per a la prevenció d'ictus.

Pedaços ECG

Els anomenats pedaços (patches en anglès) ECG són registradors del ritme cardíac molt petits, que funcionen sense necessitat de fils (leadless i wireless) i que també són a prova d'aigua. Aquests pedaços s'enganxen a la pell de la regió pectoral esquerra i permeten un monitoratge ECG continu durant 14 a 28 dies. Aquests dispositius disposen també d'un botó activador perquè el pacient pugui activar el registre en cas de presentar un esdeveniment (síncope, palpitacions...). Normalment, després de finalitzar el registre, la informació es bolca en un analitzador que emet un informe amb les tendències de freqüència cardíaca i de càrrega d'arrítmia que s'hagin observat durant el temps de registre, fins i tot els registres dels esdeveniments activats per part del pacient. Aquests pedaços, si bé el seu ús no està actualment molt estès, comenten els doctors, tenen un rendiment més important que el registre H24 convencional per a la detecció de taquicàrdies i bradicàrdies.

Armilles i cintes registradores de ritme cardíac

Aquests registradors de ritme cardíac estan adherits al material tèxtil de peces que normalment s'utilitzen per a la pràctica d'esport i, per tant, estan dissenyats per registrar el ritme cardíac durant la pràctica esportiva.

Els avantatges d'aquests sistemes són el seu confort, possibilitat de reutilització i de monitoratge del ritme cardíac en temps real. Entre els seus desavantatges destaca la qualitat del registre ECG obtingut, que sovint no és òptima a causa de múltiples artefactes propiciats pel moviment i la sudoració.

Rellotges registradors de ritme cardíac

Entre ells cal destacar els rellotges Apple Watch Series 4 & 5, amb capacitat per a un monitoratge del ritme cardíac i fins i tot acceptable per a la identificació d'episodis de FA, partint de la irregularitat del ritme cardíac. Els senyals ECG obtinguts són d'un canal, es poden obtenir en qualsevol moment i són d'una qualitat acceptable. Lògicament, existeix la possibilitat d'emmagatzemar l'esmentat registre i de compartir-lo, per exemple, amb el cardiòleg de referència.

Rellotges registradors de freqüència cardíaca

Els rellotges que utilitzen mètodes diferents de l'ECG per registrar el ritme cardíac donen informació sobre la freqüència cardíaca i sobre la regularitat del ritme cardíac. Per tant, aquests rellotges poden informar sobre alteracions de la freqüència cardíaca que es corresponguin amb bradicàrdies, taquicàrdia i fins i tot amb episodis de FA. És important destacar que la confirmació de l'alteració del ritme s'haurà de fer sempre mitjançant registre ECG, per la qual cosa aquests sistemes només permeten sospitar, que no confirmar, la presència d'arrítmies cardíaques. Aquests dispositius es basen fonamentalment en el senyal pletismogràfic per a l'estimació del pols cardíac.