Un veterinari de Sidney, Austràlia, ha informat d’un cas de malaltia infecciosa i perillosa que pot ser mortal per als gossos, advertint als propietaris d’animals de companyia que estiguin alerta amb les vacunes. Aquest cas podria tractar-se d'una pandèmia entre aquests animals per la situació amb què s'ha donat. El passat dijous es va informar de la infecció bacteriana de leptospirosi, que pot provocar insuficiència renal i hepàtica, en un gos a l’Hospital Veterinari Collaroy Plateau, a les platges del nord de Sidney.

El veterinari va escriure en un missatge a Facebook que el cas era especialment alarmant perquè el gos no tenia antecedents de viatges fora de la zona: "Els gossos s'infecten a l'entrar directament en contacte amb l'orina de rates infectades o fonts d'aigua contaminades. Els primers signes d'infecció en gossos no són generalment inespecífics i inclouen vòmits, diarrea, letargia i febre, abans de passar a insuficiència renal i hepàtica fatal. Ara recomanem que tots els gossos hagin de vacunar-se contra la leptospirosi. El virus també es pot transmetre als humans, amb el resultat igual de mortal". Tot i que aquest darrer aspecte, de moment es considera remot segons les autoritats d'aquest país.

Els gossos amb leptospirosi s’han de tractar de manera aïllada per evitar que es propaguin a altres mascotes o al personal veterinari. En casos lleus, el veterinari pot utilitzar antibiòtics, gotes de líquid i altres medicaments per ajudar a combatre la infecció. Els gossos que viuen a les granges o que es troben regularment a les terres de cultiu o juguen en aigües estancades tenen més risc de patir la infecció. La millor protecció contra la leptospirosi és mitjançant la vacuna altament eficaç i tenir en compte que la immunitat després de la vacuna no és de llarga vida.

L'hospital d'animals va llançar dijous una advertència vital.

Missatge del veterinari a Facebook

El mes passat, Farmers NSW va relacionar una plaga de ratolins amb un augment de casos. L'estat va informar de 25 notificacions d'infeccions en humans al març, el nombre més alt registrat en més de quatre anys, amb 17 notificacions a l'abril. "El bacteri pot entrar al cos humà per talls o abrasions i, ocasionalment, pel revestiment de la boca, el nas i els ulls", va dir un portaveu de NSW Health el mes passat a NCA NewsWire.

Així doncs, la leptospirosi pot causar febres, mal de cap, dolors musculars i ulls vermells. Els símptomes poden aparèixer de cop i poden imitar altres malalties com la grip. El tractament es fa amb antibiòtics. Aquesta, es pot prevenir cobrint talls o abrasions amb un apòsit impermeable i portant roba protectora quan es treballa amb animals o abans d'entrar en contacte amb terra, fang o aigua que es pugui contaminar amb l'orina animal.

Fotografia principal: imatge de recurs d'un gos a Astúries