La malaltia del fetge gras no alcohòlic és relativament comuna entre la població adulta. Es calcula que aproximadament una quarta part de la població pateix aquesta patologia que, com el seu nom indica, provoca un acumulació de greix al fetge, causant inflamació i lesions a les cèl·lules d'aquest òrgan. Tanmateix, en els últims mesos s'està estenent l'alarma després que les estadístiques estiguin posant de manifest que cada vegada més joves presenten aquesta malaltia.

Dades demolidores

Així ho posa de manifest un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Bristol. L'estudi ha analitzat més de 4.000 joves. A tots ells se'ls va realitzar un ultrasò a l'edat de 18 anys que va revelar que el 2,5% patia la malaltia de fetge gras no alcohòlic. Cinc anys més tard, un nou tipus d'exploració anomenada elastografía transitòria va detectar que aquest percentatge havia augmentat fins i tot més del 20%. Entre els malalts, la meitat d'ells van ser classificats com a severs. Les exploracions també van trobar que el 2,4% tenia fibrosi, així com cicatrització al fetge.

De l'estudi es van extreure diverses dades interessants: la gran majoria dels joves de l'estudi que van presentar la malaltia del fetge gras no alcohòlic tenien sobrepès, amb un IMC superior a 25. I entre les persones que van presentar una quantitat de dipòsits de fetge gras més important, el 60% eren obesos.

No només obesitat

Però no només l'obesitat pot ser indicador de patir aquesta patologia. Existeixen altres factors com la resistència a la insulina, les concentracions anormals de greixos a la sang, la síndrome metabòlica, la pressió arterial alta, concentracions de glucosa en sang més altes del normal o el colesterol elevat.

Els experts han manifestat la seva preocupació en l'estudi, ja que un fetge gras pot ser precursor d'altres malalties més greus com el càncer de fetge o la diabetis tipus 2. També s'ha observat que la patologia pot donar lloc a freqüents alteracions en el metabolisme lipídic i a un increment del risc cardiovascular.

És per tant fonamental fer un seguiment d'aquesta patologia perquè va camí de convertir-se en una pandèmia en els propers anys. De fet, els científics ja han anunciat que continuen treballant en aquest aspecte i han demanat a les autoritats públiques que prenguin carta en l'assumpte.

Malaltia oculta

Un dels problemes d'aquesta malaltia és que en la majoria dels casos no presenta símptomes evidents. Quan ho fa, generalment consisteixen en fatiga i en un lleuger dolor a la zona superior dreta de l'abdomen. Quant a la prevenció, va associada a un canvi en l'estil de vida. Una dieta saludable, rica en fruites, verdures, grans integrals i greixos saludables. En segon lloc, mantenir un pes saludable reduint la quantitat de calories que es consumeixen diàriament. I en tercer lloc fer exercici físic, sobretot si no es roman actiu de forma regular.