L'efecte crida que han originat les decisions d'alguns governs i els informes com el de l'Agència Europea del Medicament, EMA, que accepten una relació entre trombes i la vacuna d'AstraZeneca en alguns casos concrets, ha provocat el recel d'aquesta per una part de la ciutadania. El darrer exemple el trobem a França, en concret a Niça. Aquest diumenge, el centre de vacunació massiu que s'havia preparat ha tancat les seves portes per la falta d'assistència dels cridats a inocular-se amb la primera dosi.

Només 58 persones han dit sí a rebre-la, se n'esperaven 5.000, la xifra total de dosis que s'havien estimat per aquest cap de setmana i anava dirigit al personal més exposat major de 55 anys, com professors o policies. No va caldre fer una jornada maratonianana i ahir al migdia ja havien vacunat tots els que havien confirmat: "Només teníem 58 persones que es van presentar aquest matí a 4.000 dosis de vacuna disponibles", va dir Benoit Huber, cap de gabinet del prefecte dels Alps Marítims, segons informa el diari Le Parisien.

A França, van anunciar que aquells que esperen rebre la segona dosi d'AstraZeneca se'ls canviarà per una de Pfizer o Moderna i també va suspendre la seva distribució en primera dosi durant uns dies. De fet, els francesos van ser els primers en prendre aquesta decisió que tan sols s'ha aplicat als menors de 55 anys i ha afectat a 600.000 francesos.

El ministre de Salut, Olivier Veran va declarar que era la resposta "més lògica" seguint els criteris d'edat recomanats per inocular amb AstraZeneca: “És coherent. Si heu rebut una primera injecció i teniu menys de 55 anys, en rebreu una altra d'ARN missatger". I va tranquil·litzar els francesos interessats assegurant que tindran "la seva dosi a temps".

En paral·lel, aquesta setmana passada, Dinamarca va confirmar que retirava de forma indefinida la distribució d'aquesta vacuna i s'ha convertit en el primer país europeu que no la subministrarà.

En el cas de Niça, també s'han de sumar altres variables per entendre el fracàs. La campanya de vacunació del president Emmanuel Macron ha estat de les més fluixes i va començar més tard que la resta de països. 

La decisió de vacunar amb AstraZeneca en primera dosi a aquest grup de població a Niça es va prendre dijous passat i, per tant, no s'ha comunicat amb un marge suficient de temps. Tot i que les autoritats sanitàries també admeten que molts dels qui l'havien de rebre, quan van saber que era AstraZeneca, van anular la seva cita.

Foto de portada: espai habilitat a França per vacunar de forma massiva amb AstraZeneca