Des que es va descobrir que l’Ozempic, un medicament indicat per a pacients amb diabetis també servia per aprimar-se, la demanda d’aquest fàrmac es van disparar, i això va provocar una manca d’existències en les farmàcies en alguns moments, el que va causar problemes als diabètics que necessitaven el medicament per combatre la seva malaltia. Ara, però, arriba al mercat espanyol, Wegovy, un fàrmac amb els mateixos components, però que només es pot receptar per combatre l’obesitat i el sobrepès. La disponibilitat d’aquest nou fàrmac, des d’aquest dimecres 1 de maig, permetrà destensar el mercat de l’alta demanda de l’Ozempic, necessari per a combatre la diabetis tipus 2, i que també útil per les persones que pateixen intolerància a la insulina. L'estat espanyol és el setè d'Europa i l'onzè del món que disposa de la nova teràpia després que l'aprovessin les agències reguladores, entre les quals l'Agència Europea de Medicaments.

Amb recepta mèdica

Tant el Wegovy com l’Ozempic són medicaments que només es poden aconseguir amb recepta mèdica, tot i que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va detectar la venda en algunes farmàcies d’unitats d’Ozempic sense recepta mèdica. El seguiment de l’agència s’actualitza davant els problemes de subministrament dels medicaments anàlegs del GLP-1, que estan autoritzats per millorar el control glucèmic en el tractament d’adults amb diabetis melitosa tipus 2 (DM2) no prou controlada amb dieta i exercici. L’AMPS alertava que aquests medicaments no poden ser dispensats en cap cas sense la corresponent recepta. 

La diferència, entre el Wegovy i l’Ozempic, però, és que aquest segon és finançat per la seguretat social per als pacients diabètics, mentre que aquells que prenguin el medicament per combatre l’obesitat o el sobrepès, hauran d’optar pel Wegovy, que té un preu de 128 euros mensuals, el mateix que l’Ozempic si no està subvencionat per la Seguretat Social. Tot i l’elevat cost d’aquest medicament en el mercat espanyol, és molt més econòmic del seu preu als Estats Units, on el cost mensual de Wegovy és d’aproximadament 1.500 dòlars, mentre que el de l’Ozempic, d’uns mil dòlars. El boom de l’Ozempic ha estat espectacular en tots els mercats on es comercialitza. A Catalunya, per exemple, les receptes dels medicaments per a la diabetis de la família de l’Ozempic van augmentar un 70% en dos anys. 

Novo Nordisk, la gallina dels ous d’or

Tant el Wegovy com l’Ozempic estan fabricats per la mateixa farmacèutica, la danesa Novo Nordisk, que gràcies a aquests medicaments s’ha convertit en la farmacèutica més valuosa d’Europa i està entre les majors 20 empreses del món. Novo Nordisk, una companyia centenària, va obtenir unes vendes de 23.720 milions d’euros l'any 2022. El valor de mercat de Novo Nordisk supera el producte interior brut de Dinamarca, explicava recentment la prestigiosa revista Science, que els va considerar l’avenç científic de l’any 2023  pels beneficis que aporta. La companyia danesa ha desemborsat 5.631 milions d’euros per augmentar la producció, expandint la seva planta a Dinamarca, ubicada a la localitat de Kalundborg, amb l’objectiu de fer front a la gran demanda del Wegovy i l’Ozempic.

A principis de la dècada de 1980, els investiagadors van descobrir el GLP-1 mentre investigaven la diabetis i la regulació del sucre en sang. Fa ser fa dos anys, quan la companyia farmacèutica danesa Novo Nordisk va rebre llum verda als Estats Units per comercialitzar els medicaments Ozempic, contra la diabetis, i Wegovy, per a l’obesitat. L'efecte concret d'aquest fàrmac que conté el principi actiu semaglutida és que redueix els nivells de sucre a la sang i regula la insulina. El medicament es dirigeix a una hormona clau tant en la reducció de la gana com en la sensació de quedar tips després d'ingerir aliments. Els dos fàrmacs s’administren de la mateixa manera, a través de plomes amb dosis que s’administren intramuscularment un cop a la setmana.

Obesitat, la pandèmia silenciosa

L'obesitat és una de les malalties cròniques més prevalents. Més de 650 milions d'adults a tot el món ho pateixen. De fet, l’obesitat és considerada la pandèmia silenciosa, i segons el darrer informe de l'Atlas Mundial d'Obesitat de la Federació Mundial d'Obesitat (FMO), el 51% de la població mundial viurà amb sobrepès o obesitat a partir del 2035 si no es reverteixen les tendències actuals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!