Els resultats de primera línia de l'estudi de fase 2/3 EPIC-PEP que analitzava l'eficàcia de Paxlovid, de Pfizer, per prevenir infecció per covid-19 han revelat que el fàrmac no ofereix els resultats desitjats.

El medicament, Paxlovid, no va aconseguir l'objectiu principal de reduir significativament el risc d'infecció de covid-19 en adults exposats al virus a través d'un contacte domèstic, ha informat Pfizer. Paxlovid va reduir entre el 32 i el 37% el risc d'infecció en comparació amb placebo, amb la qual cosa no va assolir un resultat d'eficàcia positiu per poder continuar avançant en aquesta via.

Les accions de la farmacèutica van caure en coincidència amb l'anunci d'aquests mals resultats. El president i director executiu de Pfizer, Albert Bourla, va manifestar que, "si bé estem decebuts amb el resultat d'aquest estudi en particular, aquests resultats no afecten les dades d'eficàcia i seguretat que hem observat en el nostre assaig anterior per al tractament de pacients amb covid-19 amb alt risc de desenvolupar una malaltia greu".

Les possibilitats de prevenció prèvia a l'exposició es mantenen doncs amb les vacunes i també amb l'antiviral Evusheld, d'AstraZeneca, per a aquells pacients immunocompromesos que no responen a les vacunes. Per la seva part, Paxlovid està actualment aprovat o autoritzat per a ús condicional o d'emergència a més de 60 països per tractar pacients amb covid-19 d'alt risc.