Es tracta d'un problema conegut, que lluny de resoldre's cada any que passa, va en augment: el desproveïment de medicaments. Així, els problemes de subministrament a Espanya han augmentat de 700 casos el 2015 a 1.650 el 2019, el que suposa un augment del 135%, segons revela l'estudi El desabastecimiento y la escasez de medicamentos, elaborat per Salut per Dret i l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a partir d'informació de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i l'Agència Europea del Medicament.

La falta de subministrament afecta principalment medicaments per a malalties cardiovasculars, infeccions, càncers i els destinats a malalties del sistema digestiu o malalties metabòliques. Les companyies que més casos de desproveïment van reportar el 2019 van ser Pfizer, Mylan i Sanofi, aquesta última farmacèutica també figurava la primera del rànquing el 2018. Aquesta falta de subministrament pot provocar greus problemes per als pacients i el sistema sanitari si no hi ha cap altre fàrmac alternatiu disponible.

El desproveïment, que es dona a nivell global, sol ser provocat, segons l'informe, per l'"excessiva dependència" d'un "escàs" nombre de productors de matèries primeres necessàries per a la fabricació dels medicaments, una cosa que s'ha aguditzat en la pandèmia de la Covid-19. Tanmateix, afirma, l'origen d'aquesta situació va més enllà.

Estratègia comercial

"El mercat i les estratègies comercials de les companyies farmacèutiques també estan amb freqüència darrere de l'escassetat. Els medicaments amb preus més baixos o menys rendibles per a les empreses solen tenir més problemes de subministrament. En aquest sentit, és habitual que, com a part de la seva estratègia de negoci, les farmacèutiques retirin voluntàriament aquest tipus de fàrmacs del mercat per pressionar a les autoritats en la negociació de preus o per afavorir l'entrada d'altres productes de més interès comercial per a l'empresa", detallen les organitzacions en el treball.

Aquestes estratègies afecten especialment alguns medicaments essencials, com els genèrics per al càncer o els antibiòtics.

medicaments - pixabay

Les farmacèutiques amaguen els motius pels quals no poden proveir el mercat / Pixabay

Opacitat

L'informe denúncia que existeix una gran opacitat entorn dels motius reals dels desproveïments. Una anàlisi realitzada el 2014 a set països europeus, inclosa Espanya, mostrava que en el 65% dels casos els laboratoris no explicaven els motius. Aquesta falta de transparència i el desconeixement dels veritables factors dificulten molt la posada en marxa d'estratègies de prevenció i de gestió eficaces.

Els problemes de subministrament tenen un impacte directe en els pacients, ja que a l'ansietat i la preocupació que genera poder quedar-se sense tractament s'ha d'afegir el temps que inverteixen a buscar el fàrmac desproveït, els problemes derivats de la manera d'administrar el medicament alternatiu, l'aparició d'altres efectes secundaris o una despesa econòmica addicional, ja sigui perquè l'alternativa és més cara o perquè no és finançada pel Sistema Nacional de Salut.

Exemples

L'informe il·lustra la problemàtica amb quatre casos. Un d'ells és el de l'adrenalina autoinjectable, un tractament per a reaccions al·lèrgiques greus en nens i adults. També analitza el cas dels laboratoris Aspen, únic comercialitzador de cinc medicaments per al càncer. El 2013, va incrementar el seu preu un 4.000 per cent a Espanya. "La negativa de Sanitat a acceptar aquest augment excessiu va tenir com a resposta la fi de la comercialització i el consegüent desproveïment d'aquests fàrmacs", destaca l'estudi.

Solucions

Davant del desproveïment, l'informe planteja endurir les mesures recollides en el Pla de garanties de proveïment de medicaments contra les empreses que ja han tingut problemes de subministrament anteriorment, així com el desenvolupament d'una política de sancions per als qui incompleixin els compromisos de subministrament. A més, advoca per garantir la transparència pública sobre els motius dels desproveïments, així com impulsar estratègies de producció pública de medicaments i teràpies essencials aprofitant els recursos propis del Sistema Nacional de Salut

En relació als preus, l'estudi reclama que es fixin a partir dels costos de fabricació i investigació, evitant així que la indústria utilitzi els desproveïments com a estratègia per imposar preus abusius.