Més de 700.000 persones estan diagnosticades amb depressió a Catalunya. Així ho revelen les dades del Departament de Salut aquest divendres en el marc del Dia Mundial de la lluita contra la Depressió. Del total, 505.246, un 70%, de les persones diagnosticades són dones, amb una mitjana d'edat de 56 anys. En els homes, la xifra baixa a 211.180 persones, amb 61 anys de mitjana. Pel que fa als casos de depressió diagnosticats per la sanitat pública durant l'any 2021, van augmentar un 3,5% respecte al 2020. 

La depressió augmenta amb l'edat

Segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2021, el 9% de la població de 15 anys o més té depressió, i la xifra és més alta entre les dones (12,2%) que entre els homes (5,7%). A més, la depressió augmenta amb l’edat: 7,4% en el grup de 15 a 44 anys i 13,1% entre les persones de 75 anys o més. També, segons l’ESCA, és superior entre les persones de la classe social menys afavorida i entre les persones sense estudis o amb estudis primaris. Salut continua desplegant aquest programa, en el qual treballa amb els equips d'atenció primària i amb referents emocionals —actualment 366— que intervenen en l'àmbit comunitari i se centren en la prevenció, la detecció precoç de risc psicosocial, acompanyament i suport al malestar emocional de la ciutadania.

El Departament ha subratllat que reforçar la salut mental és una "aposta ferma" de la Generalitat, amb la implicació de totes les conselleries, i una aposta específica de Salut amb diversos programes, com el de benestar emocional i salut comunitària. Entre altres iniciatives, Salut també reforçarà l'atenció a problemes de salut mental i addiccions ateses a l'atenció primària amb equips integrats per psiquiatres, psicòlegs clínics i infermeres de salut mental. Aquestes línies d'actuació permetran incrementar l'atenció psicològica i psicoeducativa, reduir la prescripció de psicofàrmacs i fer una atenció més pròxima al ciutadà.

Depressió en els joves

El mes de juny passat, un nou informe va revelar que els joves amb risc alt de patir depressió ha augmentat arran de la pandèmia. En concret, s'ha passat del 3,4% el 2019 al 6,1% el 2021, segons l'informe L'Estat de la Joventut el 2021 del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC). Tot i l'increment, l'informe apunta que es tractaria d'un impacte força moderat en comparació amb altres nivells anteriors, com l'11,8% assolit el 2011. En línies generals, el CNJC ha alertat que l'informe posa en evidència l'empitjorament de les condicions laborals i de vida dels joves i demana mesures concretes per pal·liar aquesta situació. Sobre la situació laboral, apunta que la taxa de temporalitat se situa prop del 5% i que el 30% dels contractes a joves són a temps parcial. La pandèmia ha impedit sortir de la dinàmica d'agudització de la precarietat que es va iniciar amb la crisi del 2008. Llavors la taxa de temporalitat era del 35% i els contractes a temps parcial no arribaven a afectar el 20% dels joves ocupats. També s'ha registrat un augment en l'atur de llarga durada.