La pandèmia i el procés de vacunació va aixecar molta polseguera i molts escèptics amb les vacunes i la rapidesa de la seva creació. Podria semblar que després de la covid més persones es tornarien antivacunes, però més aviat el contrari. La seva eficàcia ha fet que més persones estiguin obertes a vacunar-se. Així es recull en un estudi d'ISGlobal i la Graduate School of Public Health and Health Policy de la City University of New York. Concretament, la recerca exposa que el 60,8% de la població mundial, i en igual percentatge l'espanyola, està més disposada a vacunar-se contra malalties diferents de la covid-19 com a resultat de la seva experiència durant la pandèmia.

És la quarta vegada que aquestes dues entitats s'uneixen per fer una enquesta, la qual es fa a través d'entrevistes a 23.000 adults de 23 països diferents. Els resultats mostren que la intenció de vacunar-se contra la covid-19 era lleugerament inferior l'octubre del 2023 (71,6% dels enquestats) respecte al 2022 (87,9%). Tot i això, la confiança en la vacunació no ha disminuït i només el 23,1% dels ciutadans mundials es mostren menys disposats a vacunar-se.

La percepció de les vacunes a l'estat espanyol

En el cas d'Espanya, el 27,1% assegura estar molt d'acord amb l'afirmació que diu que després de la pandèmia està més disposat a vacunar-se d'altres malalties i un 33,7% hi està bastant d'acord. Hi ha un 17,8% que no ho té clar i, a l'altra banda, hi ha un 12,1% en desacord amb aquesta afirmació i un 9,4% molt en desacord. Així doncs, majoritàriament, els ciutadans espanyols continuen manifestant una gran confiança amb la vacunació, fins i tot després de tota la pandèmia i dels missatges negacionistes que van córrer durant aquesta. 

Davant d'aquests resultats, els experts afirmen que s'han de dissenyar missatges dirigits als comunicadors de confiança per fomentar l'acceptació de les vacunes. El coautor de l'estudi i degà de la CUNY SPH, Ayman El-Mohandes, ha apuntat que les xifres demostren que hi ha una “obertura general” a la vacunació que es pot utilitzar per augmentar la confiança en les noves generacions de vacunes i reforços contra la covid-19.

L'enquesta mostra com hi ha una acceptació molt desigual de les vacunes en funció del país enquestat, així com de la confiança en organismes com l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El cap del Grup de Recerca en Sistemes de Salut d'ISGlobal, Jeffrey V.Lazarus, explica que la gran variabilitat de la confiança observada als diferents països deixa clar que per millorar la confiança en les vacunes en l'àmbit mundial es necessitaran estratègies de comunicació local adaptades al punt de vista cultural, segons recull l'ACN. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!