Les càrregues policials l'1 d'octubre que van obrir portades de diaris internacionals amb titulars com "Diumenge sagnant", "Repressió brutal" o "La vergonya d'Europa" van suposar "l'ús mínim de la força" per complir les suspensions al referèndum del Tribunal Constitucional i les interlocutòries judicials, en paraules del titular de l'Interior Juan Ignacio Zoido. El ministre ha justificat així l'operatiu davant la comissió al Senat, arribant a afirmar que Policia i Guàrdia Civil es van trobar amb "grups organitzats davant de les portes de les seus electorals", atribuint-ne la responsabilitat "d'irritar els carrers" al Govern i la "passivitat" dels Mossos. 

"Estava tot premeditat. Va ser una resistència passiva perfectament organitzada. Alguns grups independentistes van arribar a impartir classes de com impedir l'actuació judicial a les escoles" ha relatat el ministre. Aquest ha insistit que l'objectiu últim era impedir que es culminés el "referèndum il·legal", de manera que ha assenyalat part de la culpabilitat en el Govern i els votants. "Lamento com qui més que hi hagi hagut ferits, però els responsables són els que van generar el clima de frustració" ha dit. Sobre això, ha lamentat també que es volés l'úll de Roger Español –amb material prohibit a Catalunya– però segons l'haurien informat, Español "havia fet caure tanques".

El fet és que Zoido ha anunciat que no hi hauria condecoracions ni investigacions per l'Operació Copèrnico –nom triat perquè "es volia fer un gir copernicà per tornar a la llei i que s'imposés l'Estat de dret". Així i tot, ha intentat treure ferro a l'assumpte dels ferits. "Segons la Generalitat, dels 1066 atesos, només hi va haver cinc casos greus" ha afirmat. "Tots sabem com es va incrementar la xifra de ferits (...) es va arribar a comptabilitzar també com a lesió els atacs d'ansietat d'algunes persones en veure per televisió l'actuació policial" ha explicat. "També va ser violència extrema quan un Guàrdia Civil va agafar un fill del seu pare per protegir-lo?" ha increpat els grups.

Així les coses, el ministre ha recordat que la intervenció dels efectius estatals només va produir-se per la "limitada eficàcia" de la tasca de la policia catalana. "Els Mossos havien de requerir als responsables de les seus electorals que no obrissin, i després precintar-los", cosa que no s'hauria dut a terme perquè es va poder votar. Inclús, ha denunciat que el cos autonòmic va confiscar les urnes un cop finalitzat el recompte, a diferència de les forces de l'Estat "que van desactivar 113 locals electorals, més un centenar que no van arribar a obrir o que van tancar en veure presència policial" ha apuntat. Aquí ha informat que només hi hauria hagut altercats en "6 o 7 col·legis". 

La qüestió és que la manca d'autocrítica del ministre de l'Interior durant l'operatiu policial de l'1-O fet extensiu als dies posteriors. "Els CDR han seguit actuant com a Comitès en Defensa de la República i van organitzar una 'aturada de país' el 8-N on es van tallar més de cent carreteres. Es va ocupar l'estació de Girona durant tot el dia" ha relatat sobre el manteniment de la seva presència en territori català. Zoido ha arribat a indignar una senadora d'ERC, Laura Castel, qui ha cridat "Això és una fake new!" quan el titular del govern espanyol ha assegurat que es van usar menors per tallar les carreteres, "amb el perill que els pot provocar", ha denunciat. 

L'episodi del dia 20 de setembre a la conselleria d'Economia també ha estat motiu de detenció durant la compareixença. Zoido ha sostingut en tot moment la tesi de la fiscalia sobre un presumpte aixecament tumultuari –atribuït a la convocatòria d'Òmnium i ANC– pel quan Jordi Sànchez i Jordi Cuixat es troben en presó cautelar a Soto del Real, acusats de sedició. "No semblava que hi hagués absència de violència: fins i tot la lletrada de Justícia va sortir pel terrat d'Economia", ha afirmat. La versió, però, va en contra d'allò sostingut per Sànchez i Cuixart, els quals van aportar un vídeo al jutge on s'observa com demanen els manifestants marxar.

Per bé que el compareixent "ni comparteix ni entén" el vídeo del "a por ellos", ha posat més èmfasi en lamentar les condicions dels cossos de seguretat de l'Estat. "Els setges van ser consentits. Van ser episodis d'odi. Es va voler arribar a expulsar policies nacionals i Guàrdies Civils de Calella i Pineda de Mar" ha explicat, sense detriment que testimonis del que va passar denunciar que agents de paisà i fora de servei haurien sortit presumptament l'hotel i van carregar contra els concentrats, alguns armats amb el bastó policial extensible. Ara bé, el titular ministerial ha agraït a Policia Nacional i Guàrdia Civil i les seves famílies "el seu esforç, responsabilitat i professionalitat".

Urnes amb "característica d'urna"

Sobre el fracàs a l'hora d'interceptar les urnes del referèndum, Zoido ha deixat un moment per a la ironia quan ha assegurat que es buscaven urnes "amb característica d'urna". "Estic segur que les urnes no van entrar de cap forma normal" ha dit més tard sobre la forma com els ciutadans van organitzar l'1-O. Això sí, ha demanat no assenyalar només l'executiu central pels fets. "Què entenen vostès per auto-crítica? Ja he dit que lamento el que va passar (...) el Govern es va situar al marge de la llei. No és revenja actuar quan algú ja ha estat advertit", ha tancat.