El creador de la conferència de presidents autonòmics, que molts anys va ser un òrgan protocol·lari de reunió entre Estat i autonomies, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat aquest dilluns al Congrés "enfortir la cooperació" en una cita que amenaça a posar en entredit l'Operació Diàleg de la Moncloa. Aquesta ha estat convocada pel president Mariano Rajoy el 17 de gener, amb una reunió preparatòria dimecres 21 de desembre. Davant la negativa del lehendakari Iñigo Urkullu i el president Carles Puigdemont d'anar-hi, la crítica de Zapatero podria anar més orientada al Partit Socialista d'Euskadi, qui va donar la governabilitat al PNB. "Estic convençut que els presidents del PSOE aniran amb sentit de la lleialtat, forma part de la marca del partit", ha dit.

L'expresident socialista ha estat convidat a la cambra baixa, acompanyat del president de la gestora, Javier Fernández, el seu portaveu, Mario Jiménez, el portaveu del grup parlamentari, Antonio Hernando, entre d'altres membres destacats de la formació. L'objectiu era celebrar els 10 anys de la llei de dependència, que va ser una de les grans fites del seu mandat per "l'ampli consens" que va aconseguir tant des de les autonomies, els sindicats, com des de la resta de partits. "ERC també la va votar", recordava la ponent de la llei, Marisol Pérez, durant la seva intervenció.

Les claus que Zapatero reivindiqui ara aquesta norma són dues. D'una banda, posa l'accent en la necessitat de "diàleg" entre govern central i ens autonòmics. "El mètode de treball és important. Era una norma amb molt de suport, no va poder ser portada al Tribunal Constitucional", ha assegurat, sense recordar l'Estatut –tombat– i el famós "apoyaré". L'afirmació de l'expresident arriba avui precisament després que s'hagi conegut que el president Mariano Rajoy vol retirar fins a 30 recursos d'inconstitucionalitat de lleis catalanes, en el marc del diàleg amb la Generalitat. 

En segon terme, la llei de dependència va marcar una fita d'acord entre PSOE i Partit Popular, que Zapatero creu que hauria de ser la tònica per a aquesta legislatura. És la nova línia que el PSOE de Fernández vol adoptar, sota la influència ideològica de la presidenta Susana Díaz. De fet, l'expresident socialista va dir fa uns dies en un acte a Jaén unes paraules que van ser interpretades en clau interna com un llançament de la possible candidatura de Díaz. "La força del PSOE i la força de guanyar la representen Susana Díaz i Andalusia. Tot el meu suport", va indicar. Aquesta vegada, però, ha demanat "respectar" els temps de la gestora per convocar el congrés que triï el nou líder.

En aquest sentit, no ha fet una al·lusió directa a l'exsecretari general Pedro Sánchez, però sí una referència encoberta sobre posar per davant els interessos del país, als del partit. És "marca de la casa apostar perquè a Espanya li vagi millor, al govern o a l'oposició", ha assegurat davant la mirada d'Hernando, antic fidel a Sánchez. Alhora, ha felicitat la tasca dels socialistes per haver aconseguit un augment del salari mínim en un 8%, la pujada més elevada en 30 anys. És la mesura que el PSOE va assolir a canvi de donar suport al PP amb el sostre de despesa de les comunitats.

Però sobre els perills que populars i socialistes s'entenguin i alimentar així la possible puixança de Podemos, Zapatero també ha tingut algunes paraules. "El patriotisme social és la millor expressió de patriotisme constitucional", ha reblat, davant les crítiques habituals de la formació morada que PP i PSOE van posar-se d'acord per reformar la Constitució i "agenollar Espanya davant el pagament dels interessos dels deutes als bancs, per davant de la dependència", com deia el secretari d'organització de Podemos, Pablo Echenique, el dia de la Constitució.