La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que pujar el salari mínim interprofessional (SMI) és ara més necessari "que mai" i ha exigit al president de la Confederació d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, "que es comprometi amb el seu país" per deixar de "bloquejar la negociació dels convenis col·lectius", expressant així el seu "suport explícit" a les mobilitzacions sindicals en aquest sentit. "Sense cap dubte, pujarem el salari mínim i ho farem més que mai, perquè estem en una situació d'absoluta excepcionalitat política", ha asseverat Díaz, davant de preguntes dels periodistes del Congrés instants abans d'entrar a l'hemicicle per assistir a la sessió plenària d'aquest dijous.

Fonts del Ministeri de Treball han precisat a Europa Press que amb l'expressió "més que mai" la ministra s'ha referit a la necessitat d'aprovar una pujada en la conjuntura actual i no a la magnitud de la mateixa, que serà determinada pel Comitè d'Experts. En aquest sentit, la vicepresidenta segona ha explicat que en la reunió del proper 2 de setembre el govern espanyol informarà el comitè d'experts conformat per a la pujada del SMI que "més enllà" del camí marcat per assolir el 60% del salari mitjà, cal "ser conscient" de la situació actual. En aquest sentit, ha recordat que el propi Estatut dels Treballadors estableix que la revalorització periòdica del SMI ha de fer-se atenent els nivells d'inflació, la participació dels salaris en la renda nacional, la productivitat i la situació econòmica del país que, ha dit Díaz, "és de màxima incertesa".

Díaz demana "compromís"

Tot seguit, la titular de Treball i líder d'Unidas Podemos al govern espanyol de coalició ha exigit a Antonio Garamendi, màxim representant dels empresaris del país, "que es comprometi amb el seu país". "Crec que el senyor Garamendi sap molt bé el que està passant al nostre país, i bloquejar la negociació dels convenis col·lectius avui no és una bona recepta", ha reivindicat, atenent que, amb els actuals nivells d'inflació, els treballadors estan perdent poder adquisitiu. Per això, ha subratllat el seu "suport explícit a les mobilitzacions sindicals davant la patronal espanyola" per exigir la negociació de la pujada dels salaris.

UGT aplaudeix la ministra

El secretari general de UGT, Pepe Álvarez, ha agraït aquest divendres a la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social la seva "sensibilitat especial" en donar suport a les mobilitzacions que preparen els sindicats de cara a la tardor per exigir als empresaris que apugin els salaris. De fet, Álvarez, en declaracions a la cadena ser recollides per Europa Press, ha culpat la CEOE que els sindicats hagin de recórrer a les protestes perquè es prestin a incrementar els salaris en la negociació col·lectiva.