Yolanda Díaz vol guanyar temps davant del bloqueig de Junts per Catalunya i es dona marge per negociar la reducció de la jornada laboral a les 37 hores i mitja setmanals. És la mesura estrella de la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar i encara compta amb l’oposició frontal de la formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras, que fa un mes va presentar una esmena a la totalitat contra el text. La previsió de la Moncloa era que el text se sotmetés al primer examen parlamentari, que ara com ara descarrilaria per l’oposició de Junts, el PP i Vox (que també han presentat esmenes a la totalitat), el pròxim dimarts 22 de juliol en l’últim ple del curs polític al Congrés dels Diputats. Però finalment serà més endavant.
📝 Junts consuma l’amenaça i registra l’esmena a la totalitat contra la reducció de la jornada laboral
“Atès que es tracta d’una mesura important per al govern espanyol, el Ministeri de Treball i Economia Social ha decidit donar més temps a aquests treballs perquè es pugui superar la fase de totalitat en el pròxim període de sessions”, anuncien fonts del ministeri de Yolanda Díaz. Ara bé, fonts de Junts per Catalunya consultades per ElNacional.cat neguen d’arrel que ells hagin demanat “més temps” o “posposar el debat de la llei”, subratllen que la seva posició és la mateixa que el primer dia i asseguren que no hi ha hagut avenços en les negociacions. “Són ells els que decideixen no portar-la al ple perquè la perdrien”, esgrimeixen. “No hem decidit ni demanat res i menys temps”, insisteixen.
Així mateix, fonts coneixedores de la reunió pròximes al govern espanyol justifiquen que la votació no sigui la setmana que ve perquè el moment polític “no és l’adequat”. “El debat de la jornada ha d’estar centrat en la jornada i no en altres interessos mediàtics”, justifiquen. Per la seva banda, a les xarxes socials, Foment del Treball, la principal patronal catalana, ha valorat “positivament” que Junts per Catalunya hagi fet un “exercici de coherència” i “mantingui el seu posicionament tan rellevant per l’economia productiva”.
Foment del Treball valora positivament que grups com @JuntsXCat facin un exercici de coherència i mantinguin el seu posicionament tant rellevant per l’economia productiva com el seu rebuig a la proposta de Reducció de Jornada Horària que s’ha de votar al Congrés dels Diputats
— Foment del Treball Nacional (@FomentTreball) July 15, 2025
“No votarem aquesta llei si no es reescriu de zero”
Des del Ministeri de Treball asseguren que aquest dimarts s’han reunit els dos equips negociadors en una trobada que “s’emmarca en els treballs i contactes amb les diverses forces polítiques” per a la tramitació parlamentària del projecte de llei i que és “continuïtat dels treballs que el ministeri i Junts han desenvolupat a diversos nivells”. Ara bé, és una reunió que des de les files juntaires no confirmen.
Segons la versió de l’equip de Yolanda Díaz, Junts ha recordat el seu “interès a protegir les PIMES, els autònoms i els treballadors de Catalunya que s’enfronten diàriament amb impediments que dificulten la seva activitat i creixement” i ha insistit que la llei “no és possible sense consens” i ha de ser una “oportunitat per a les pimes” i “recollir totes les peticions”. “Requereix, en tot cas, de temps i continuar treballant”, subratllen les mateixes veus des del Ministeri. En paral·lel, fonts de Junts consultades per ElNacional.cat refreden les expectatives del govern espanyol: “La fixació de la posició està feta des del primer dia. No votarem aquesta llei si no es reescriu de zero amb canvis molt importants en el contingut”.
No és la primera vegada que el govern espanyol maniobra per tirar enrere una votació. La decisió de Yolanda Díaz recorda la que va prendre María Jesús Montero fa deu mesos quan va retirar la votació del sostre de dèficit, que havia de ser la primera pedra dels pressupostos generals del 2025, per evitar repetir la patacada del juliol i esquivar una nova derrota al Congrés. Posteriorment, mai s’ha sabut res més d’aquella negociació i setmana rere setmana Junts ha negat que s’hagin obert noves converses sobre aquesta qüestió.
La “viabilitat de les pimes” es pot veure “greument perjudicada” per una “imposició rígida”
El text de l’esmena a la totalitat de Junts argumenta que la “viabilitat de les pimes” es pot veure “greument perjudicada” per la “imposició rígida” de la reducció de la jornada i adverteix que, “en lloc de fomentar la creació d’ocupació”, pot acabar traduint-se en una “destrucció de llocs de treball”. Els juntaires al·leguen que els “mecanismes per ajustar els temps per treballar millor” s’han d’establir en el marc dels convenis col·lectius i avisa que “fiar la solució de les mancances” del mercat laboral a la reducció per llei de la jornada laboral “pot comportar l’efecte contrari al desitjat”.
“L’impacte de la imposició per llei de la reducció de la jornada laboral serà desigual tant sectorialment com territorialment i on majors dificultats generarà serà a la micro, la petita i la mitjana empresa”, afegeix el text. Finalment, els juntaires insten el govern espanyol a “obrir un procés de diàleg social real i rigorós” que “permeti avaluar totes les implicacions d’una reforma d’aquesta envergadura” i el convida, si de cas, a presentar una nova proposta “basada en la flexibilitat i amb un enfocament equilibrat i gradual que doni resposta a les diferents realitats”.
Míriam Nogueras, el maig: “Vam proposar fer una negociació abans que s’aprovés el text i ens vam trobar la porta tancada”
Fa dos mesos i mig, després que Yolanda Díaz expressés que hi havia “marge” per a la negociació, Míriam Nogueras va lamentar que no havia estat possible: “Nosaltres vam proposar fer una negociació abans que s’aprovés el text i ens vam trobar la porta tancada. Els que no han volgut negociar són ells”, va dir en una breu compareixença davant dels mitjans de comunicació. La portaveu de Junts al Congrés va denunciar que la proposta “s’ha negociat només amb el lobby sindical espanyol”, “colla els de sempre” i “posa en risc molts llocs de treball”. Fonts de la formació eren molt crítiques amb el text: “És infumable i inacceptable. Han aprovat la llei per tenir un titular, però la realitat és molt diferent”, al·legaven. “Han fet una llei que saben que nosaltres no podem acceptar de cap manera. No es pot canviar res perquè no podem acceptar cap punt”, verbalitzaven les mateixes veus.