Enmig d'unes negociacions estancades entre Junts i ERC, el que va ser president de Catalunya en Comú Xavier Domènech ha apostat per un tripartit d'esquerres només format per la CUP, En Comú Podem i els de Pere Aragonès. Tanmateix, només cal sumar els escons de les tres formacions per veure que es tracta d'una opció poc viable. No surten els números. 

Domènech ha demanat, durant una entrevista al programa Via lliure de RAC 1, que aquest possible pacte no serveixi només per investir el republicà president, sinó també per formar part del Govern. 

"Seria el govern, no ja més a l’esquerra de tot l’Estat, sinó més a l’esquerra d’Europa. Seria una matriu destituent / constituent. Per a mi, la millor fórmula", ha assegurat. 

David Fernàndez, a favor de l'entrada de la CUP al Govern

Una proposta també considerada per l'exdiputat de la CUP, David Fernàndez, qui, també a Via lliure ha deixat la porta oberta a què els de Dolors Sabater entrin a l'executiu.

En aquest sentit, ha explicat que hi ha una part de la formació partidària per tal d'"intentar materialitzar polítiques que estiguin a l’altura de les necessitats de la gent”.

"A mi no em toca parlar en nom de la CUP, però els seus portaveus ho han dit obertament: si s’han d’assumir més responsabilitats, se n’assumeixen", ha assegurat. 

Un tripartit poc possible

Ara bé, si sumem els 33 escons que ERC va aconseguir a les eleccions del 14 de febrer, als 9 de la CUP i els 8 dels comuns, obtenim un total de 50 escons. 

Evidentment, la xifra queda molt lluny dels 68 escons necessaris per a la majoria absoluta. Per tant, és obvi que, si només compta amb el suport d'aquestes dues formacions, Pere Aragonès no serà investit en la primera votació. 

La qüestió és que, per si sols, tampoc aconseguirien sumar els suficients vots positius per a la majoria simple. 

Si sumem els "No" del bloc constitucionalista -PSC, Ciutadans, PP i Vox - sumen 53, 3 vots més que els "Sí". D'aquesta manera, encara que es donés el cas que Junts s'abstingués, la investidura seria, de nou, fallida. Si, a més els de Carles Puigdemont votessin en contra, el número s'elevaria fins als 85 diputats. 

Per a acabar la segona sessió d'investidura amb un president del Govern, seria necessari, primer, que Junts no votés, i, segon, que quatre diputats d'alguna d'aquestes quatre formacions s'abstinguessin. El resultat final seria de 50 "Sí" contra 47 "No". 

 

 

Imatge principal, Xavier Domènech al Parlament / Sergi Alcàzar