Nou atac de Vox al català, el gallec i l'euskera. Ara el partit de Santiago Abascal ha presentat una proposició de llei al Congrés dels Diputats per blindar per llei que la denominació dels municipis sigui en castellà, sense perjudici de ser-ho "addicionalment" en altres llengües oficials. La formació d'extrema dreta proposa modificar la llei Reguladora de les Bases de Règim Local per, segons ells, poder dotar-la d'un "mecanisme de protecció de l'ús de l'espanyol en la toponímia nacional". Segons defensa Vox, aquesta mesura seria el primer pas d'una reforma legal més àmplia que aprofundeixi en el propòsit de garantir la riquesa lingüística "sense menyscapte" de la llengua comuna i d'assegurar la seva "adequada protecció i respecte".

La unitat d'Espanya, amenaçada

Vox defensa la necessitat d'adoptar aquesta mesura, ja que, denuncien que la unitat d'Espanya "està amenaçada per forces separatistes" que, segons l'extrema dreta, "busquen destruir Espanya valent-se per aconseguir-ho, entre altres mitjans, de les diferents llengües regionals", que usen per "dividir i marginar l'espanyol". Per tal de defensar els seus interessos, la formació d'extrema dreta s'empara en dues sentències del Tribunal Constitucional de 1986 en les quals s'afirma que "no existeix un deure constitucional del coneixement d'una llengua cooficial" i que "l'exigència de bilingüisme ha de dur-se a terme amb un criteri de racionalitat i proporcionalitat".

Tanmateix, Vox va un pas més enllà i considera que els topònims en espanyol estan sent reemplaçats per topònims en llengües autonòmiques amb l'argument que l'article 14.2 de la llei reguladora de Bases del Règim Local estableix que "la denominació dels municipis podrà ser en espanyol, qualsevol altra llengua oficial en el respectiu territori o en ambdues".

Vox contra el català a València

Vox ha protagonitzat alguna escena sorprenent contra el valencià. El portaveu de Vox a l'Ajuntament de València, Juanma Badenas, va decidir tapar amb una bandera d'Espanya l'accent del nom València que està a la sala de premsa del consistori per ocultar-la. Va exigir a l'alcaldessa, María José Català, que complís amb la mesura adoptada i utilitzi el nom en castellà de la ciutat, tant en escrits com en comunicacions oficials. "Es pot aplicar ja sense necessitat de demanar informes a l'AVL", va assenyalar juntament amb altres regidors de Vox. 

Malgrat les desavinences en diferents punts, l'alcaldessa valenciana ha anunciat aquest divendres que incorpora al seu equip de govern als quatre edils de Vox, amb competències com Família, Tradicions o Ocupació, amb el propòsit de donar a València "l'estabilitat que precisa". "Hem après d'errors comesos en un altre governs, que feien ineficient aquesta casa. Confiem prou els uns en els altres perquè cadascun porti la seva àrea amb normalitat", ha apuntat Catalá, mentre que el portaveu de Vox, Juan Manuel Badenas, ha augurat que aquest serà un govern "estable i eficient".