L'extrema dreta veu amenaces a la "unitat nacional" a tot arreu. Fins i tot al nou Estatut de la Regió de Múrcia, que demà es debatrà i votarà al Congrés dels Diputats. Vox ja ha avançat que hi votarà en contra, perquè consideren que contribueix "a la demolició de la unitat nacional". Contra la reforma d'aquesta norma autonòmica, impulsada pel PP i Ciutadans, no recullen signatures per tot l'Estat. Però denuncien que segueix el mateix camí que l'Estatut català del 2006.

En roda de premsa aquest dilluns al migdia després de l'executiva, el portaveu i eurodiputat Jorge Buxadé ha denunciat el "consens progre", que aplegaria PP, Ciutadans, el PSOE i Podemos, que van aprovar per unanimitat aquesta reforma. Ho ha descrit com "un nou atemptat contra la unitat nacional i el sentit comú".

Entre altres coses, la formació de Santiago Abascal carrega contra les referències a la violència masclista, que "consoliden l'oposició a la presumpció d'innocència, la igualtat i el sentit comú" i el reconeixement de la "identitat de gènere". En aquest punt, ha assegurat que "els valen totes les identitats menys la de ser espanyol".

Jorge Buxadé també ha criticat una "clàusula de memòria històrica" que "atempta contra la llibertat d'expressió i càtedrà" i servirà per a "inflar de diners els xiringuitos ideològics que falsegen la història d'Espanya a escoles i universitats".

Després d'una reforma ja aprovada que suprimia els aforaments, demà el Congrés dels Diputats debatrà la reforma estatutària murciana que amplia a 99 els articles de la norma i, entre altres qüestions, defensa el transvasament Tajo-Segura com a "infraestructura fonamental".

I l'himne i el Rei a les escoles

La ciutat de Múrcia va aprovar ara fa deu dies que l'himne d'Espanya soni cada matí a les escoles un cop estiguin dins de la classe a través d'uns altaveus, així com que llueixi a l'entrada de cada centre educatiu la bandera i en les aules, el retrat del rei Felip VI. Aquesta va ser una proposta que va presentar Vox en el ple municipal de fa dues setmanes, que va comptar amb el suport del PP i Cs; mentre que Podemos i el PSOE van votar-hi en contra. En aquest sentit, José Ángel Antelo, portaveu del partit ultradretà en aquesta ciutat, va remarcar que aquests elements "simbolitzen la unitat de la Nació, són signes de la sobirania, independència, i democràcia de la nostra pàtria", segons recollia el diari la Opinión de Múrcia