La recent visita del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la macroregió francesa batejada recentment com a Occitània, no ha agradat al catalanisme de la Catalunya Nord, que considera que aquest territori ha estat “menystingut” en la trobada de Puigdemont amb la presidenta occitana, Carole Delga, a Narbona.

A través d’un comunicat, la plataforma Sí al País Català lamenta que en la reunió, on es van abordar col·laboracions econòmiques i culturals, es va “evitar” parlar de Catalunya Nord, un territori on una àmplia base social no ha acceptat la designació formal d’Occitània de la nova macroregió sorgida de la fusió del Llenguadoc-Rosselló i el Migdia-Pirineus.

“La Catalunya Sud ens abandona”, adverteix la plataforma, que lamenta la “renúncia” de Puigdemont a posar sobre la taula la qüestió nord-catalana i el futur institucional d’aquest territori, al seu parer “negat per Barcelona com per Tolosa”.

Sí al País Català aplega diverses entitats i formacions polítiques que impulsen la constitució d’una Col·lectivitat Territorial Única (CTU) per a l’actual departament francès dels Pirineus Orientals, operació prevista a la Constitució Francesa i que al seu parer donaria resposta a les “característiques econòmiques, socials, geogràfiques i culturals” de la Catalunya Nord.

Cooperació bilateral

La visita de Puigdemont a Occitània es va fer en el marc de la voluntat de reforçar la cooperació bilateral entre els dos territoris amb l’objectiu de tenir una veu comuna davant d'Europa a l'hora de defensar projectes comuns com el Corredor Mediterrani. La trobada va comptar amb la presència del director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert

En aquest context, Puigdemont va signar les bases d'un acord de cooperació amb Occitània, que es materialitzarà a les portes de l'estiu i que impulsarà les potencialitats dels dos territoris. L'acord abastarà àmbits com la cultura (entre els quals, la llengua) o l'economia (per exemple, la innovació tecnològica). Per la seva banda, Delga ha fet incís que la voluntat és la de sumar sinergies per "tenir una Europa del sud-oest connectada i amb obertura cap al Mediterrani".