Amb aquesta postal familiar, Valtònyc ens demostra que ha estat capaç de reunir gairebé tot l'exili amb un motiu ben clar: la celebració del seu 28è aniversari. En una piulada al seu compte oficial de Twitter, el raper exiliat comparteix aquesta imatge on apareix a punt de bufar les espelmes, acompanyat del president a l'exili, Carles Puigdemont; els exconsellers, Toni Comin i Lluís Puig i l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, tot l'exili, excepte les exconselleres Clara Ponsatí i Marta Rovira. 

"De la guàrdia civil se n'escapa qualsevol, de fer anys no" comparteix via Twitter Valtònyc, que actualment es troba exiliat a Bèlgica, igual que Comín i Puigdemont, però a l'espera que el Tribunal d'Apel·lació de Gant decideixi sobre la seva possible extradició.  El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha agraït la celebració de la trobada i ha desitjat al jove raper "molts anys de vida" i "pocs d'exili". "Gràcies per tots aquests anys que hem celebrat, lluitat i guanyat junts", ha afegit. 

Valtònyc

Puigdemont

Més de tres anys d'exili 

Fa més de tres anys que Espanya demana a Bèlgica que entregui Valtònyc, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons. La justícia belga per ara s'ha mostrat reticent a l'extradició, però el raper mallorquí està pendent de la decisió del Tribunal d'Apel·lació de Gant sobre la seva possible extradició.

Tot i que el seu advocat confia que els magistrats rebutjaran l'entrega a Espanya, Valtònyc a mitjans de novembre ja va assegurar que, en cas d'entrega per delicte d'amenaces, preferiria quedar-se a Bèlgica: "M'estimo més quedar-me aquí a Bèlgica perquè l'estat espanyol té condemnes per tortures a les presons".

Poc probable 

El seu advocat confia que els magistrats rebutjaran l'entrega a Espanya, que el reclama per una condemna a tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons. La defensa diu que no s'acceptarà l'extradició pels delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la corona i creu que tampoc s'admetrà per amenaces.

D'entrada, un tribunal de primera instància va rebutjar l'euroordre contra el jove mallorquí el setembre del 2018 i des de llavors el Tribunal d'Apel·lació de Gant examina la petició d'entrega. Primer va preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l'extradició ràpida pel delicte d'enaltiment del terrorisme, com demanaven les autoritats espanyoles.

Aparició d'Anna Gabriel 

Qui ha sorprès més amb la seva aparició ha estat l'exdiputada cupaire, Anna Gabriel, exiliada a Suïssa des del 2018 i de qui se saben poques notícies, més enllà de la seva presència com a líder del sindicat Unia a Ginebra. A inicis de novembre, Anna Gabriel va declarar al diari Tribune de Genève que estava "encantada" d'assumir aquest càrrec com a nova secretària del sindicat suís. Així es convertia en la primera dona a ostentar aquest càrrec. 

Gabriel es va incorporar al sindicat el mateix any en què es va exiliar. Unia és el sindicat que més gran que uneix els treballadors de l'empresa privada al país, especialment centrat en els sectors de la indústria, el transport i els serveis. 

 

Imatge principal: Els exiliats reunits / Valtònyc