Els canvis de govern al País Valencià i a les Illes Balears han portat a la recuperació de la llengua catalana. Totes dues comunitats estan fent passos per recatalanitzar-se i esborrar la marca que durant anys el Partit Popular ha deixat en la utilització del català en l'administració pública. Justament avui totes dues han fet un pas important en aquest sentit. A partir d'ara "València" s'escriurà oficialment en valencià i les Illes establiran el català com a requisit indispensable per treballar a l'administració.

El català, requisit a l'administració balear

L'any 2012 el Partit Popular a les Illes Balears va aprovar que el català no fos un requisit per ser funcionari, i que el coneixement d'aquest idioma quedés en un simple nivell de "mèrit". Aquesta tarda, però, el Parlament illenc ha aprovat que deixi de ser així. A partir d'ara el català tornarà a ser requisit indispensable per treballar a l'administració pública. 

La proposició de llei va ser presentada al mes de desembre passat pels grups parlamentaris Socialista, Podem Illes Balears, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera, i finalment ha estat aprovada per aquests grups. S'hi han oposat el Partit Popular i Ciutadans. Un cop aprovada la modificació, la presidenta del govern a les Illes, Francina Armengol, ha celebrat el pas cap a la "normalització lingüística" al seu compte de Twitter.

"València" ja s'escriu en català

L'Ajuntament de la ciutat de València ha aprovat aquest dijous que el nom oficial de la ciutat s'escrigui en català normatiu, amb accent. Una modificació que ha estat aprovada per Compromís, el PSPV-PSOE i València en Comú, i la qual s'han abstingut tant el PP com Ciutadans. La proposta ha arribat al ple després que la comissió de desenvolupament Humà, Educació, Joventut, Esports i Cultura decidís iniciar les actuacions necessàries per adequar la denominació de la capital valenciana al nom que li atribueix l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) des del 2009. 

Aquesta denominació ja es va aprovar l'any 1996, ara fa  20 anys, i així consta al reglament lingüístic, però no es va arribar a aplicar mai. L'Ajuntament en aquells moments estava governat pel PP, de la mà de l'alcaldessa Rita Barberá.

Amb aquesta acció, el nou alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha explicat que vol "posar en marxa la normalització del Valencià", i que un dels elements per posar-ho en marxa "és posar el topònim de València en valencià".