Només el diàleg polític podrà ajudar a trobar una solució política al conflicte català. Així ho assegura el lehendakari Iñigo Urkullu en un article publicat aquest dilluns a The Guardian. Però, davant l'actual absència d'aquest diàleg, "ha d'haver-hi una crida a la Unió Europea, que ha de proporcionar-ne els mitjans", sosté el president basc. Amb un conflicte com aquest obert, avisa, el projecte europeu no serà "sostenible".

"La crisi catalana és un assumpte legal internacional, el resultat del qual afecta el futur d'Europa", alerta Íñigo Urkullu, que insisteix que "aquesta situació afecta directament el futur del projecte europeu i la identificació i la convivència dels ciutadans dins la unió que representa el projecte". Segons ell, la crisis política catalana "posa de manifest el problema d'una integració forçada d'un poble que històricament ha expressat desig per l'autogovern i l'associació voluntària".

En la seva nova intervenció en el debat català, en el qual s'ha ofert des del principi com a possible mediador, el lehendakari lamenta que el Govern espanyol "rebutja encarar políticament un conflicte que és polític per la seva naturalesa i que busca respostes que són estrictament polítiques". També rebutja "completament" les "mesures extremes" de l'Estat contra la societat civil i les institucions catalanes. "Aquestes accions faran que resoldre l'actual impàs sigui fins i tot més difícil", alerta.

En aquest context, el president basc defensa que hi ha exemples "recents i propers" per resoldre el conflicte combinant els principis de legalitat i democràcia. "La relació entre el Quebec i el Canadà, i el referèndum escocès, són precedents per resoldre aquestes disputes d'una forma democràtica, constructiva i civilitzada", defensa.

El lehendakari posa com a exemple el cas basc, on "després de dècades de violència i terrorisme, estem promovent un model d'autogovern que combina la construcció nacional i la construcció social amb la participació de totes les tradicions polítiques basques". Considera que s'haurien d'establir "canals legals per permetre que les comunitats polítiques que desitgin consultar els seus ciutadans sobre el seu futur puguin fer-ho".