El tribunal ha desestimat la petició de la Fiscalia i Urdangarin no ha d'entrar a la presó ni pagar la fiança per evitar-ho. És la resolució a la mesura cautelar que el fiscal demanava per tancar a la presó Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres, mentre no es resol el recurs.

Després de la condemna del cas Nóos, per la qual Urdangarin està condemnat a 6 anys i 3 mesos, la seva defensa pot presentar un recurs al Tribunal Suprem que haurà de resoldre si rebaixa la pena, l'absol o apuja els anys de presó. Mentre això no es produeixi, el fiscal Pedro Horrach volia Urdangarin a la presó perquè no fugís. A l'hora de demanar la mesura, però, avui, ha demanat que la presó es pogués eludir pagant una fiança de 200.000 euros, per a Diego Torres n'ha demanat 100.000. Finalment, la sala, formada per tres magistrades, ho ha desestimat tot perquè tots dos tenen "arrelament suficient" i que en cap moment no han intentat eludir l'acció de la Justícia.

Així consta en la interlocutòria dictada avui per les jutgesses de l'Audiència de Palma que han desestimat la petició de la Fiscalia d'imposar als dos condemnats pel cas Nóos la mesura de presó preventiva eludible amb una fiança de 200.000 euros en el cas d'Urdangarin i de 100.000 euros en el de Torres. Les magistrades han optat per deixar en llibertat provisional Iñaki Urdangarin, amb obligació de comparèixer el dia 1 de cada mes davant l'autoritat judicial al seu país de residència, Suïssa, després de la seva condemna a 6 anys i 3 mesos de presó per diversos delictes de corrupció i frau fiscal en el cas Nóos. En el cas de Torres, li han retirat el passaport i li ha prohibit sortir del país, després de la seva condemna a 8 anys i 6 mesos de presó per diversos delictes de corrupció i frau fiscal en el cas Nóos. 

Segons el seu parer, els dos acusats, especialment Urdangarin, tenen arrelament suficient (familiar, social i laboral) en territori nacional. Sobre el marit de la infanta Cristina, l'escrit afegeix que "les seves particulars circumstàncies, àmpliament conegudes, ens eximeixen de la seva detallada anàlisi".

L'Audiència estima que l'arrelament i la conducta fins ara observada pels acusats permet estimar que "l'increment del risc de fugida" que pot suposar la sentència que els condemna pot ser "conjurat" amb mesures cautelars "menys costoses" que garanteixin la seva subjecció al control del tribunal. Consideren les magistrades que les acusacions no han acreditat "circumstància o marcador de risc" diferent del de la condemna imposada que, a més, recorden, és el resultat de la suma del total de les penes. Els adverteix, això sí, que l'incompliment de les mesures imposades comportaria l'adopció d'altres "més costoses", inclosa la presó preventiva.

La vista ha durat mitja hora, s'han fet les peticions. A més dels fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Ana Lamas, i els dos afectats, Urdangarin i Torres, acompanyats dels seus respectius advocats, Mario Pascual Vives i Manuel González Peeters, també han assistit a la vista l'advocada de l'Estat Dolores Ripoll en representació d'Hisenda i l'advocada de la comunitat autònoma de les Balears María Ángeles Berrocal. 

Urdangarin ha estat condemnat a 6 anys i 3 mesos de presó pels delictes de prevaricaciómalversació de fons públics, frau a l'administració pública, tràfic d'influències i delicte contra la hisenda pública. La suma de les penes és de 6 anys i tres mesos de presó, 7 anys d'inhabilitació i una multa de 512.553,68 euros. S'enfrontava a 19 anys de presó per tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, dos delictes fiscals i blanqueig de capitals. La Infanta s'enfrontava a 8 anys de presó, però només Manos Limpias l'acusa com a cooperadora necessària. La Fiscalia va desestimar imputar-la en el cas.

Al soci d'Urdangarin, Diego Torres, l'han condemnat a 8 anys i 3 mesos de presó.

El fiscal, després de conèixer la sentència, va al·legar que "la gravetat de la pena implica un risc de fugida" i per aquest motiu ha demanat les "mesures necessàries per minimitzar el risc". Quan divendres passat, Horrach va conèixer la sentència, va valorar en positiu la condemna a Iñaki Urdangarin. Tot i que el ministeri públic demanava 19 anys de presó, el tribunal ha condemnat el marit de la infanta Cristina a 6 anys i 3 mesos, Horrach troba la condemna "d'acord amb les penes que demanava la Fiscalia". Amb el que s'ha mostrat més discordant ha estat amb les absolucions de tots els acusats de la trama valenciana pels quals la Fiscalia demanava també diverses penes de presó.

Urdangarin rebut a crits

Iñaki Urdagarin ha arribat a l'Audiència de Palma a un quart d'onze del matí, quan faltaven 15 minuts per l'inici de la vista de mesures cautelars. Ha estat rebut a crits.

Urdangarin ha arribat aquest matí a l'aeroport de Palma, després de sortir ahir a la nit de Ginebra.

La infanta Cristina va arribar ahir a Barcelona. Aquest matí ha anat a les torres de La Caixa, de la Diagonal, on treballa. Aquest matí ha entrat el cotxe amb vidres tintats, que presumptament la portava de l'hotel on s'allotja a la feina, i poc després ha tornat a sortir, sense saber si la Infanta ha marxat o continua a l'edifici de Fundació La Caixa.